От много време "Има такъв народ" говори едно и също за съставянето на кабинет. Намерете Христо Иванов, защото той е човекът, който докара нещата до там, че в момента да се дава трети мандат на БСП. Отидете го попитайте, има ясен отговорник за тази ситуация, категоричен бе Тошко Йорданов от ИТН, който направи коментар на влизане в парламента днес.

Преди него Христо Иванов също коментира третия мандат, който се връчва на БСП и какво ще се случи оттук-нататък.

Разнопосочни реакции в парламента, след като мандатът отиде в БСП

Разнопосочни реакции в парламента, след като мандатът отиде в БСП

ДБ са разочаровани, ИБГНИ са отворени за диалог

Не мога да давам интерпретации на действията на президента, каза съпредседателят на "Демократична България". Той обясни: Ние след провала на първия мандат очертахме нашето работещо решение, беше единствената възможност да се реализира третият мандат и беше партиите, извън ДПС и ГЕРБ, да се постараят в преговорите за решение да се конструира мнозинство, а не президентът да бъде оставен да нацелва. Беше отказан този вариант, беше обявен за противоконституционен, което е погрешно, категоричен е Иванов. По думите му "в резултат на всичко това сме тук". Иванов още добави, че ограниченията на ДБ са ясно заявени, принципни, "това е положението".

Проблемът е със самата формула как да се форматира такова управление, преди да се стигне до въпроса за експерти. Нека да видим как ще се развият нещата, органите ни ще вземат окончателно решение какво да правим, ще се съберем след цялостно съставяне на картината, коментира още той. В заключение Христо Иванов обяви, че са намалели шансовете за съставяне на кабинет с участието на ДБ. Но ние сме само 30-ина депутати от 240, каза той.

Нинова вижда добра база за преговори с партиите на протеста

Нинова вижда добра база за преговори с партиите на протеста

Невъзможността да се състави редовен кабинет давала въздух на стария модел

Христо Иванов отговори и на Тошко Йорданов: "За всичко съм виновен аз. Когато не знаеш какво правиш, говориш с ГЕРБ, със същите методи - липсата на демократичност, тоталитарност, после - Христо Иванов е виновен".

Аз в диалози с Тошко Йорданов нямам намерение да влизам, категоричен бе той.

Иванов поиска "някъде, на някакво ниво да се направят сериозни изводи и поне в следващия НС да си променят подхода".

С авторитаризъм да искаш с 65 гласа да вземеш всички и да обвиниш всички останали, че искат нещо, ти искаш подкрепа, но обвиняваш останалите, че искат нещо, анализира Христо Иванов. По думите му, "това е абсолютна рецепта за катастрофа". Нека избирателите да преценят, призова лидерът на "Да, България".