Утре ще се проведе заседание на бюджетната комисия, на която ще бъдат разгледани двата малки бюджета - на Държавното обществено осигуряване и НЗОК.

Заради това парламентът ще заседава извънредно във вторник, 7 септември, от 11 часа. Целта е тогава да може да се гласуват тези бюджети в зала.

Предложение за това бе направено от председателя на НС Ива Митева.

Решението бе прието след гласуване - 195 гласа "за", 28 "въздържали се" и "против" 62.

Вчера депутатите отхвърлиха предложението на БСП за скоростно приемане на актуализацията на бюджета. Предложението на БСП бе за извънредни заседания на финансовата комисия и извънредни парламентарни дни в събота, 4 септември, и вторник 7 септември до изчерпване на дневния ред.

Малко по-късно днес коалицията "БСП за България" трябва да вземе решение какво прави с третия мандат и кога ще го върне на президента Румен Радев, след като вчера и официално и окончателно "Има такъв народ" заявиха отказа си да подкрепят правителство с мандат на социалистите.

Според времето за връщане на мандата ще се определи и датата на предсрочните парламентарни избори, но от това зависи и срока на живот на 46-то Народно събрание и дали то ще има време да приеме актуализация, за която настоява държавният глава, който от своя страна ще трябва да сформира второ поред служебно правителство.