БСП ще върне мандата за съставяне на правителство. Това заяви пред БНТ депутатът от левицата Явор Божанков.

ИТН и ДБ прибавиха още една криза - парламентарната. Казахме, че ще предложим служебния кабинет, но заедно с останалите партньори, след като те отказаха разговори, не може да направим това еднолично, обясни депутатът от БСП. 

Антоанета Цонева: Избори 2 в 1 ще вдигнат активността

Антоанета Цонева: Избори 2 в 1 ще вдигнат активността

Кирил Петков и Асен Василев са едни от най-успешните политици в служебния кабинет

Запитан кога левицата ще върне мандата, той обясни, че решението ще стане ясно този следобед.

Нашата цел, която си поставихме с третия мандат, беше да обединим трите формации, които очевидно и в този, и в миналия кабинет се скараха и не си говориха. Проведохме и срещи с бизнеса и се стигна до заключението, че държавата има нужда от стабилно, редовно правителство, обясни депутатът.

ИТН към БСП официално: Не ви подкрепяме, но дръжте мандата

ИТН към БСП официално: Не ви подкрепяме, но дръжте мандата

Тошко Йорданов: От вас зависи дали ще оставите Народното събрание да поживее

Дали БСП ще върнат празна папката с мандата или ще има предложение за проектокабинет, това също ще стане ясно днес.

Припомняме, след като отново получи третия мандат за съставяне на правителство, както и в предишното 45-то Народно събрание, което също не успя да излъчи правителство и се стигна до предсрочните избори на 11 юли, Корнелия Нинова заяви, че БСП ще подходи с "разум, мъдрост и спокойствие" при процеса за съставяне на правителство, а от столетницата ще се борят за стабилно мнозинство в Народното събрание.

От БСП поканиха на разговори последователно в обратен ред по численост останалите парламентарни групи - първи бяха от "Изправи се БГ! Ние идваме", които заявиха, че ще подкрепят кабинет, ако и "Има такъв народ" склонят. Лидерът на партията Слави Трифонов заяви, че няма да стане. От "Демократична България" пък изобщо не се отзоваха на срещата с аргумента, че това не са реални усилия за съставяне на правителство, а предизборна кампания.

Миналата седмица от БСП казаха, че ще държат мандата до 14-15 септември, за да дадат време на парламента да актуализира бюджета. На 1 септември сутринта останалите парламентарни групи не подкрепиха предложението за скоростно приемане на актуализацията.

Вчера стана ясно, че от ИТН няма да подкрепят БСП за съставяне на редовно правителство.