Третият мандат ще бъде върнат неизпълнен, заяви депутатът от "Демократична България" Антоанета Цонева пред БНТ.

Въпрос на дискусия е дали изборите да са 2 в 1 (президентски и парламентарни). Вероятно те ще се проведат в средата на ноември, обясни тя.

БСП обсъжда кога връща мандата за съставяне на правителство

БСП обсъжда кога връща мандата за съставяне на правителство

Казахме, че ще предложим служебния кабинет, но заедно с останалите партньори

Цонева отказа да заяви дали ДБ ще имат собствен кандидат за президент. Запитана дали президентът Румен Радев ще е общ кандидат на БСП, за ИСБГНИ, за ИТН, тя призова: "нека да видим, позволете ми да се въздържа от обявяване на имена".

Относно състава на правителство, депутатът от ДБ обясни, че политиците трябва да научат основен урок, да се върнат към старомодните принципи - да си говорят, да формират коалиция, да подписват споразумение.

Досега не са провеждани едновременно избори за парламент и за президент. Това са различни предизборни кампании, въпрос на умения и майсторството на щабовете е да ги съчетаят. Провеждането на президентски избори заедно с парламентарните ще усили избирателната активност, убедена е Цонева.

По думите й е трудно да се каже отсега за кампанията. Българските граждани отиват на 3-ти парламентарни избори, президентски така или иначе трябва да има, разумно е те да са 2 в 1, повтори тя.

"БСП допусна основна грешка - при провала на първия мандат, ние казахме, че трябва да има предварителна консултация между партиите, а лидерът на партията Корнелия Нинова отказа и заяви, че е неконституционно, което не е така", обяви Цонева.

"Не искаме да участваме в театрални движения, в занимания, които ще бъдат без резултат. Нямаше как третият мандат да бъде осъществен без партиите да си говорят", каза тя.

Обсъждали сме варианти, при които най-малката политическа сила да получи мандата, за да може да подкрепят техническо правителство.

"Кирил Петков и Асен Василев са едни от най-успешните политици в служебния кабинет. Кирил Петков продължи една наша битка - за Българската банка за развитие (ББР). Той успя да докаже, че когато един министър има политическа воля може за кратко да постигне добри резултати", каза Цонева.

Ние сме съмишленици, не конкуренти. Не искам да спекулирам, те самите не са заявили, че ще се включат в политиката след края на служебния кабинет, обясни депутатът от ДБ. "Каквото и да предприемат, ние ще останем съмишленици. В политическия живот има много спекулации, докато не разглеждаме фактите, не искам да спекулирам", обясни тя.

Когато имаме критики към министри те не се пестят - на транспорта, на енергетиката. Обективно подхождаме към служебния кабинет, каза депутатът от ДБ.

Тя изтъкна, че сегашното народно събрание трябва да актуализира бюджета, в частност - пенсиите, да бъде отчетена всяка една година, нито един пенсионер да не остане под линията на бедността.

Припомняме, след като отново получи третия мандат за съставяне на правителство, както и в предишното 45-то Народно събрание, което също не успя да излъчи правителство и се стигна до предсрочните избори на 11 юли, Корнелия Нинова заяви, че БСП ще подходи с "разум, мъдрост и спокойствие" при процеса за съставяне на правителство, а от столетницата ще се борят за стабилно мнозинство в Народното събрание.

От БСП поканиха на разговори последователно в обратен ред по численост останалите парламентарни групи - първи бяха от "Изправи се БГ! Ние идваме", които заявиха, че ще подкрепят кабинет, ако и "Има такъв народ" склонят. Лидерът на партията Слави Трифонов заяви, че няма да стане. От "Демократична България" пък изобщо не се отзоваха на срещата с аргумента, че това не са реални усилия за съставяне на правителство, а предизборна кампания.

Миналата седмица от БСП казаха, че ще държат мандата до 14-15 септември, за да дадат време на парламента да актуализира бюджета. На 1 септември сутринта останалите парламентарни групи не подкрепиха предложението за скоростно приемане на актуализацията.

Вчера стана ясно, че от ИТН няма да подкрепят БСП за съставяне на редовно правителство.