Предложението на БСП за съкращаване на сроковете за разглеждане и приемане на актуализацията на бюджета не срещна подкрепа в пленарна зала. Депутатите гласуваха против по-краткия срок и извънредните заседания на 4 и 7 септември.

Два часа и половина продължиха препирните между депутатите, а реално нито една парламентарна група не се изказа за предложението на БСП. В дебатите участие не взеха единствено от ДПС.

БСП предлага депутатите бързо и извънредно да работят за актуализацията на бюджета

БСП предлага депутатите бързо и извънредно да работят за актуализацията на бюджета

БСП предлага извънредни заседания в събота, 4 септември, и вторник, 7 септември

Както и Корнелия Нинова предположи в началото предложението наистина предизвика отпор и спор, в по-голямата си част обаче той беше на основата на обвинения за "смокинов лист" и "телефонни обаждания" и места - офиси и сгради - където се прави бюджета, отколкото по точни предложения за датите и сроковете за актуализация на бюджета. Арман Бабикян от ИБГНИ, макар неговата партия, да адмирираше идеята на БСП за актуализация на бюджета по време на срещата в неделя, днес коментира, че датата за актуализацията не трябва да е "на бегом, за да не се ходи на избори на октомврийската революция". Мария Капон от ИБГНИ отиде по-далече: "Явно има телефонни обаждания, които диктуват как да се променят нещата. За 4, 5, 6 септември, когато са почивни дни за всички - ние да работим и да направим най-доброто за закона".

Борислав Сандов от ДБ също коментира, че явно някой е кимнал на среща, за да разберат, че колегите от БСП са съгласни. Разбирате ли защо не отиваме на такива срещи, особено когато трябва да са за съставяне на правителство, а са за актуализация на бюджета, ние излъчихме представители за обсъждане на бюджета, не говорихте с тях, вместо това са хванали този трети мандат и да се правят на управляващи и да решават... коментира Сандов.

БСП връща мандата към 10-15 септември, дотогава - преговори и актуализация на бюджета

БСП връща мандата към 10-15 септември, дотогава - преговори и актуализация на бюджета

Държат да има срещи с другите партии

Иван Иванов от БСП контрира, че два месеца се викат в Народното събрание министър по министър. А БСП казва - "Айде да направим правителство, канихме ви - вие не идвате, за бюджета ви канихме - пак не идвате"... леля ми да поканим накрая. Ваканция ще имат други - разберете го, нека се внесат кратките срокове и да разгледаме бюджета", поясни той. БСП няма да бъде вашият смокинов лист, вметна Иванов. Той бе категоричен, че от срещата на ИБГНИ и БСП е разбрал, че първите са за актуализация на бюджета.

Мая Манолова обаче отговори, че на проведената среща за опит да бъде съставено правителство от третия мандат са потвърдили, че биха подкрепили съкращаване за срока между първо и второ четене на националния бюджет. "През ум не ми е минавало, че ще предложите извънредно заседание на комисията в събота и извънредно на парламента във вторник", каза още Мая Манолова. Според нея това ще пресече възможността този парламент да приеме и който и да е друг закон.

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

За ГЕРБ е кутията на Пандора, ДПС с корекции за акцизите

Любомир Каримански заяви, че има чувството, че се намира на конференция на БКП, а Нинова едва ли не с директива задължавала парламентарната комисия по финанси кога да работи и кога не. Той поиска да се разгледа Плана за възстановяване и устойчивост, а изменението на бюджета и всички останали на НЗОК и ДОО се разглеждало от бюджетна комисия, а не е в зала.

Георги Свиленски му отвърна, че много по-трудно е било да се стане член на БКП, отколкото депутат в което и да е Народно събрание от последните години, на много хора им се е искало да станат членове на БКП, коментира той.

От 3 до 11 септември какво ще прави бюджетна мисия и какво правим до 3 септември, наистина да се върнем на телефонните обаждания, дали няма да бъде приет бюджетът чрез телефонни обаждания, добави Свиленски.

Явор Божанков от БСП взе думата, за да каже, че са направени комисии в 46 НС, за да се състезават "на кой олигархът е по-голям". Загубихте ценно време на това НС за неща, които не са приоритет в България, абсурдно, добави той.

За Асен Василев бюджетът е балансиран, според ГЕРБ бил избран за министър с връзки

За Асен Василев бюджетът е балансиран, според ГЕРБ бил избран за министър с връзки

След дълъг дебат гласуването на бюджета остана за утре

Тома Биков от ГЕРБ пък бе категоричен, че има приходи в бюджета. Не се притеснявайте. Има неща, които трябва да се свършат, те не са реформаторски, ние ставаме свидетели на една дискусия, която има друга цел. Никой досега не говори за актуализация на бюджета, тя беше внесена от Румен Радев с цел да се бави времето, защото той не иска да има избори две в едно, ние ще насрочим една дата, а той може да бави сегашния парламент и може да се окаже, че парламентарните избори ще бъдат декември. А тогава трябва да се прави бюджета за следващата година. Много странна тая работа, бе - ако имаше правителство, ако беше мандат на Нинова - щеше да има актуализация и всичко, защо е нужно да има срок до 7 септември. Нека се оправят мерките, парите ги има и да отиваме на избори, за да приемем бюджета за 2022 г.", анализира Биков.

Той обсъди и действията на служебния кабинет - Те ли ще спасяват кризата - скатавки, здравният министър казал, другият казал. Политики - ще спасяваме хората с актуализация, ако може да потупаме топката, парламентарните избори да идат след президентските да вземе да спечели ГЕРБ и ще е много неудобно..., добави той.

Биков бе категоричен, че трябва да се отива на нови избори и да се пробва да се направи правителство. Накрая завърши с: "Президентът не е изнежен, нежен е", за което получи и забележка от председателя на НС Ива Митева.

А Филип Станев разказа притча за лъжата и истината. "Не крийте лъжата с истината, Биков да не е станал адвокат на Корнелия Нинова", пита той. А после ни в клин, ни в ръкав каза: "Не се страхувайте от Джон Траволта", визирайки министъра на икономиката Кирил Петков.

Тошко Йорданов от ИТН заяви, че се радва, че заседанието се излъчва на живо по БНТ, за да видят гражданите "тоя парламент, пълен основно и единствено с лицемерие". А днес бил денят за лицемерие на БСП. Това, което предлагат БСП - да се съкрати с от 5 до 7 дни и причината не е бюджетът, а че, ако Народното събрание не бъде съкратено, до 7 дни ще приеме изваждането на Бюрото за защита, може да приеме закриване на Спецсъда и прокуратурата, ще приеме нов закон за НСО. Затова БСП драпат, заедно с ГЕРБ и ДПС - това да не се случи. Ако ДПС ме опровергаят, но в момента ГЕРБ и БСП са в комплект, както бяха, правейки се на опозиция. Нинова - днес лицемерието ви е очевадно и вие се гушнахте с ГЕРБ. Ако това предложение на БСП мине - те трябва да изпратят букет с цветя и шоколадови бонбони на Иван Гешев", категоричен бе Йорданов.

Повишението на пенсиите с 12% мина на първо четене в НС

Повишението на пенсиите с 12% мина на първо четене в НС

ГЕРБ с критики за увеличаване на дефицита на държавата

Биков отговори, че с Нинова са опоненти, но ще каже нещо в нейна защита. "Не е ходила нито на кино с Бойко Борисов, нито му е била министър, нито омбудсман, за разлика от всички останали в тази зала; каза той. Получи ръкопляскания от ИТН.

"Прекрасна гледка как ГЕРБ защитава БСП, гласуваха заедно за Иван Гешев и за един лев субсидия, днес е хубав ден за българската демокрация, за да лъснат връзките между двете партии на статуквото", репликира Тошко Йорданов.

Бизнесът зове депутатите да актуализират бюджета, не да чакат развръзката на драмата в НС

Бизнесът зове депутатите да актуализират бюджета, не да чакат развръзката на драмата в НС

АИКБ подкрепя законопроекта

Лично обяснение даде Корнелия Нинова, по думите й - "поне на 17 изказвания, всички си поиграхте на мой гръб и моето име". Тя започна с "хубава мисъл на стойностна жена" - Големите умове се занимават с идеи, средните със събития, а малките с хора".

"Нищо не може да ме уязви повече от това, което съм преживяла с Бойко Борисов, с този човек. Не съм стъпвала в офис или кабинет на Борисов, Слави Трифонов или Христо Иванов", каза тя.

Приехме бюджета на 27-и, днес е 1-и, внесохте ли предложения между първо и второ четене. По ДОО нищо, нали искахте осигуряване на пенсиите, а сега искате 5 дни на плажа в Гърция и народът ще чака. Има едно предложение, внесено от ДБ - за земеделските производители, две от ИТН - в едното намаляват парите за туристическия бранш и за земеделските производители.

Не бих нарекла лицемерие, това е политическо раздвоение на личността, искате промяна на модела ГЕРБ, а с действия блокирате - вие сте причината модела да се окопава и да продължава Борисов да ни поучава от телевизорите и да ни хока. Какъв ви е проблемът, не знам. До преди две седмици не бяхме, сега нещата, когато са на косъм, търсите други причини. Не сме се хванали за този мандат заради постове и министри, нито искам да съм премиер, нито искаме министри. Ами като няма да разговаряме - вие оставяте модела на власт и не се сърдете, ако се върне на следващите избори", каза в изявление Корнелия Нинова.