Депутатите от Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание приеха на първо четене промените в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Основното в тези промени ще е коригирането на начина за изчисляване на трудовия стаж, което ще доведе до ръст от поне 12,3% на всички пенсии за стаж.

"За" промените гласуваха всички депутати от комисията, като само представителите на ГЕРБ се въздържаха.

Критики срещу промените се чуха от представителите на ГЕРБ, които посочиха, че те ще доведат до увеличаване на дефицита на държавата. Което пък от своя страна може да застраши влизането ни в Еврозоната. Излязоха и с контрапредложение - 50-те лева за пенсионерите да станат 100 до края на епидемичната обстановка.

"Надявам се, че в Харвард сте учили как се влиза в Маастрихтските критерии (критериите за максимален таван на дефицита, нужни за прием на еврото - бел.ред.). Вкарването на такива разходи ще доведе до това България да влезе в процедура на свръхдефицит", отбеляза бившият финансов министър Кирил Ананиев.

Пенсии, мерки за бизнеса и здравни харчове: Актуализацията на бюджета бе представена в НС

Пенсии, мерки за бизнеса и здравни харчове: Актуализацията на бюджета бе представена в НС

Асен Василев аргументира искането им

"Промените в бюджета на НОИ съвсем спокойно се побират в бюджетната макрорамка за 2022 година. Включително и 900 милиона, които ще дадем на АПИ, за да бъдат недофинансирани, както бяха по време на вашето управление, въпреки увеличенията и на други бюджети, ще останат допълнителни 3 милиарда за други мерки", контрира финансист номер 1 Асен Василев.

"Приходната част на бюджета е достатъчно силна, за да поеме този разход и да извадим пенсионерите от бедността", добави той.