Депутатите приеха актуализацията на бюджета за 2021 г. на първо четене.

ГЕРБ/СДС гласуваха "против" - с 45 гласа, ДПС се въздържаха с 20 гласа, а "за" бяха 130 народни представители.

Преди това в дебата, който тече втори ден, първи думата взе депутатът от ДПС Йордан Цонев, който обяви позицията на партията, че ще се въздържи при гласуването. Той поиска да се направи бюджетирането така, както е по Закона за публичните финанси, а не по модела, в който депутатите се кълнат от сутрин до вечер, а именно "изчегъртването".

По бюджета Йордан Цонев коментира, че според него разходите в актуализацията няма да бъдат изпълнени и това ще наложи преструктириране на бюджета с постановления на Министерския съвет. "Това е порочният модел. Вие сега го продължавате този модел и говорите за новости в политиката. Ако това са новостите, честно, съветвам ви да не правите партия. Това беше закачка. Сутринта трябва да имаме повече чувство за хумор, за да е денят по-лек. Не се притесняваме, че още някой ще дойде на политическия терен. Добре дошъл. Христо се притеснява там, но няма нищо", каза иронично Цонев.

Той се обърна към министъра на финансите, посочвайки, че ДПС ще уважи усилието да се подсигурят средства за посрещане на кризата в условията на пандемия и в условията на липса на парламент. Той отправи критики за приходите от акцизи, казвайки, че първите назначения на служебния кабинет са били "да сложат свои хора в НАП и Митници".

Пенсии, мерки за бизнеса и здравни харчове: Актуализацията на бюджета бе представена в НС

Пенсии, мерки за бизнеса и здравни харчове: Актуализацията на бюджета бе представена в НС

Асен Василев аргументира искането им

ДПС ще предложи корекции в бюджета и увеличаване на приходите от акцизи между първо и второ четене, каза Цонев. Той поясни, че партията е гласувала "за" в комисиите, за да се даде знак, че искат старт на процедурата."Тук обаче в зала ще дадем друг знак. Ще гласуваме "въздържал се", за да е ясно, че не харесваме този формат", допълни още Цонев.

Министър Асен Василев отговори, призовавайки "шегите и закачките да са извън тази зала" относно намеците за правене на партия. Той се аргументира, че разходите са сложени в резерва, но по пера и МС трябва да ги похарчи за цели. Василев коментира, че относно приходите от акцизи е заварено значително изоставане - над 3%. По думите му "това изоставане е заложено в правенето на бюджета и ще се навакса до края на годината.

Акцизите от горива юли и август всъщност се движат доста по-добре, отколкото очаквахме, каза още министър Василев.

Тома Биков от ГЕРБ критикува промените в бюджета. "Отговорността за бюджета е в 46-ото НС, което след две седмици няма да съществува, а сметката ще я платят всички българи", категоричен бе той.

"След вчерашното изказване на министър Асен Василев, който каза, че отговорността е само в парламента, а правителството е някакъв изпълнителен орган, който изпълнява, ще уточня, че не е така. Първо, отговорността винаги е в парламентарното мнозинство. Кое е парламентарното мнозинство в 46-ото НС - на опозицията. Колегите от ИТН са опозиция, ние сме опозиция, вероятно ще се окаже, че всички сме в опозиция", анализира той. Биков предвиди, че следващата седмица поради липсата на парламентарно мнозинство никой няма да носи отговорност.

Отговори Мика Зайкова от ИТН, посочвайки на Тома Биков, че "не сме премиерска република, а парламентарна".

Мая Манолова от ИБГНИ обяви, че ще подкрепят актуализацията на бюджета на служебния кабинет, тъй като "парите на българските граждани трябва да бъдат върнати обратно".

Бизнесът зове депутатите да актуализират бюджета, не да чакат развръзката на драмата в НС

Бизнесът зове депутатите да актуализират бюджета, не да чакат развръзката на драмата в НС

АИКБ подкрепя законопроекта

В дебата бяха отправени още няколко пъти призиви за осигуряване на средства за земеделието. Асен Василев каза, че ще им обърне внимание и ще види какво може да се направи. Той предложи дискусия с всички партии и депутати, които са предложили да внасят корекции по пера. Относно сектор "Култура" Асен Василев посочи, че там също има мерки, които на пръв поглед не изглеждат адекватни на ситуацията и трябва да се поработи по-сериозно.

След гласуването няколко депутати от ГЕРБ взеха думата за отрицателен вот.

Бившият министър на образованието и депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев каза: Няма пари за земеделие, но няма пари и за образование. По думите му "този бюджет е хазартна игра и отваря кутията на Пандора". "Неотменими разходи се залагат за следващото редовно правителство", посочи той.

В заключение Мария Капон от ИБГНИ предложи срокът за промени за корекции на бюджета между първо и второ четене да се удължи до 7 септември.