Да отпадне изискването, записано в Конституцията, депутати и министри да не могат да имат и чуждо гражданство. Това гласи проект за промяна в основния закон на републиката, внесен от парламентарната група на "Има такъв народ" в четвъртък.

В конкретика от партията на Трифонов настояват за промяна на чл. 65 ал. 1 от Конституцията. Така ще отпадне текстът "да няма чуждо гражданство", като се запазва изискването лицето да има, на първо място, българско такова, да е навършило 21 години, да не изтърпява наказание лишаване от свобода и да не е под запрещение.

Аргументите - това изискване било въведено без дебат на второ гласуване в далечната 1991 г. Обществото освен това имало нужда от това в държавното управление да участват хора, натрупали опит, и то в страни с по-стари и развити демократични системи.

Кирил Петков: Няма съмнение, че съм се отказал от канадско гражданство на 21 април

Кирил Петков: Няма съмнение, че съм се отказал от канадско гражданство на 21 април

Тогава е бил първият момент, когато е имало вероятност да бъде поканен като министър

"Изборите за национален парламент попадат изцяло в компетентността на държавите-членки. В съответствие с европейската практика и предвид факта, че изискванията за избиране на членове на Европейския парламент от Република България и на общински съветници и кметове не са уредени на конституционно ниво, при избори за членове на Европейския парламент от Република България и за общински съветници и кметове законодателят допуска право да бъдат избирани да имат и граждани, които имат друго гражданство. В повечето държави-членки на Европейския съюз липсва ограничение на пасивното избирателно право на основание притежаване на друго гражданство", записано е в мотивите на ИТН.

Следва да се отбележи, че именно от партията на Трифонов в последно време са критични към служебния министър на икономиката Кирил Петков, заради когото именно казусът с чуждото гражданство на министри и депутати стана силно обсъждана тема в политическото и медийно пространство. Преди дни пък се появиха информации, че Велислава Петрова, която бе кандидатура на "Има такъв народ" за министър на здравеопазването, а впоследствие на образованието, също има чуждо гражданство - в случая британско.

Описали сме в мотивите си защо сме внесли това предложение, лаконичен бе председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Това го настояваме от много време. В редиците си имаме над 20 много добри експерти, които имат двойно гражданство, добави той.

Радев съзря атака на задкулисието в казуса с гражданството на Кирил Петков

Радев съзря атака на задкулисието в казуса с гражданството на Кирил Петков

Корупционерите търсят формален повод да върнат модела „Борисов“.