Поставянето на дневен ред на казуса с канадското гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков в последните дни е целенасочена атака на засегнатите корупционни интереси.

Това заяви в кратко изказване пред медиите президентът Румен Радев. Часове преди втория кръг на вторите консултации с политическите партии от 46-то НС преди връчването на втория мандат за съставяне на правителство, държавният глава бе почетен гост на церемонията по отбелязване на Деня на миньора.

Кирил Петков удивен от приказките на КСНС на фона на задаващите се кризи

Кирил Петков удивен от приказките на КСНС на фона на задаващите се кризи

Той е предал канадския си паспорт заедно със заявлението за отказ от гражданство

"Атаката срещу министъра на икономиката цели да постави под съмнение легитимността на всички актове на служебния кабинет. Правителството, което назначих, засегна дълбоко интересите на мафията, осветли и пресече много схеми. Видяхте празните язовири, видяхте схемите за ремонти на хартия, видяхте къде отиват парите от кредитите на ББР", изтъкна Радев.

По думите му корупционерите търсят формален повод да върнат модела "Борисов". Президентът не коментира дали би оттеглил доверието си от Кирил Петков, ако Конституционният съд постанови, че той заема поста си в разрез на закона. "Що се касае за юридическия казус очаквам да се произнесе Конституционния съд на база на факти, на база на отговора от Канада."

Филип Станев: Опцията трети мандат - без нас

Филип Станев: Опцията трети мандат - без нас

А с тези, които са постъпили некоретно с нас, няма да разговаряме повече

Румен Радев още не е взел решението на кого да връчи третия мандат. Президентът тепърва ще преценява и дали да прави трети кръг консултации с партиите, след като ГЕРБ върнат втория мандат - нещо, което те бяха категорични, че ще сторят.

Имало обаче основания за оптимизъм. "И на Консултативния съвет за национална сигурност, и на проведените до момента консултации, парламентарните партии показват, че разбират всички предизвикателства, пред които е изправена страната", заяви Радев.

Той настоя за пореден път да бъде приета актуализацията на бюджета. "Надявам се това разбиране да се пренесе в парламента и тези партии да актуализират бюджета. Разбира се, по начин, по който преценят, но така, че да има пари за посрещане на предизвикателствата, пред които сме изправени."