След като вчера Народното събрание приключи работния си ден със скандал, депутатите решиха, че е удачно така да започне и днешния ден. Поводът - не могат да уточнят категорично дали са или не са гласували промените в Закона за НСО.

Дебатът и точката вчера предизвикаха скандал в парламента, след като се стигна до процедурни неуредици и нито една от парламентарните групи не знаеше дали промените са приети или не.

Ива Митева започна заседанието с предложение двата законопроекта за промени да бъдат прегласувани.

Днес по темата имаше и Председателски съвет, след който от ГЕРБ - Росица Кирова, която председателстваше заседанието вчера и Десислава Атанасова от ГЕРБ, коментираха пред медиите, че тяхната група няма да приеме исканията на ИТН и ИБГНИ, които са вносители, да се гласуват законопроектите отново днес.

Така и започна заседанието. Ива Митева, вносител на промените и председател на НС, обясни тезата, че няма кворум, поради което заседанието не може да бъде прекъснато и да бъде решено, че законопроектите изобщо не могат да бъдат гласувани. В тази връзка Ива Митева предложи днес двата законопроекта да се прегласуват.

Десислава Атанасова направи обратно предложение. "Ситуацията, в която се опитвате всички да пренапишете правилника и да измислите нови правила на Конституцията, беше разгледана, точката имаше многократни гласувания и нямаше основания тази точка да влезе в дневния ред", обясни тя. "Възразявам дори председателят да прави подобно предложение, вие сте първа сред равни, ако твърдите, че не е приключила точката, взехте участие в дебата и не трябва да сте на това място, на което сте", категорична бе тя.

Ива Митева отговори, че дебатът по точката е приключил, когато липсва кворум, няма как да продължат гласуванията по законопроектите каквито и да са те, или то се прекратява, или само се продължава с обсъждане. Христо Гаджев, ГЕРБ, излезе с друг довод по логиката, че дори удължаването на работното време пак без кворум е отново нищожно.

Хамид Хамид от ДПС направи предложение - в дневния ред за сряда двата законопроекта да се включат за ново разглеждане и прегласуване, което Ива Митева отхвърли, тъй като при обсъждането кворум не се изисква и това е поправка от 2005 г. Имаше проверка на кворум и той установи, че има 121 депутати, поясни тя.

Скандал и врътки в НС, а депутатите не знаят дали са гласували промените за НСО
Обновена

Скандал и врътки в НС, а депутатите не знаят дали са гласували промените за НСО

Василев от ИТН поиска да се отмени гласуването

Тома Биков припомни, че вчера Кристиан Вигенин, БСП, е предупредил какво ще се получи, но депутатите са продължили и едва след това са започнали да мислят. "Процедурата е следната - да сте мислили".

Росица Кирова даде обяснение по повод вчерашните си действия като водеща заседанието - електронната система е показвала броя на депутати, присъстващи в зала и участващи в гласуването, и не е имало необходимото мнозинство, което да гласува законопроекта. Тя призова да не се спекулира с правилника и правилата, а причината за неуредиците тя не намира в себе си, а в набързо изработения правилник.

Порочните действия не предизвикват правни последици, смята Николай Хаджигенов - "единственото, което трябва да се направи, е да се продължи, всичко друго са интерпретации". "Някой сериозно ли ще убива Бойко Борисов и парламентарни групи да пазят НСО", възмути се той.

Татяна Дончева обясни, че според новите промени в правилника, закони ще се приемат със 121 души. Като сме казали така, да караме така, ако ще възстановяваме парламентаризма, да го възстановяваме, ако не да си караме както преди - с 61 гласа ще ги приемаме и всичко ще е шест. Подпишете така решението както ви диктува съвестта и познанието, се обърна Дончева към председателят на НС, и предложи да се подпишат законопроектите за приети.

Поредното покачване на напрежението в зала, доведе не само до струпване на депутатите, заради което дори и квесторите се наложи да ги прибират по банките, но и до реплики между взетата от Маноил Манев дума и неизвестен депутат в зала: "Не ми викай на бе, човек. Този език и аз го знам, но е за улицата и когато кажеш - бе, трябва да кажеш и я, а то боли".

Ива Митева даде почивка половин час, в която поиска народните представители да се съберат на Председателски съвет.

След скандал и два Председателски съвета на депутатите дали промените в Закона за НСО вчера са били приети след изпадане в неясна от правна гледна точка процедура при гласуването - председателят на НС Ива Митева обяви решението, че вторият законопроект, внесен от нея, е приет.

"Трябва да взема следното решение - имало е процедура връщане на гласуването по двата законопроекта, председателят на НС не е прекратил заседанието и по искане на Мая Манолова за проверка на кворума преди гласуването на закона на НСО, се оказва, че има наличие на кворум от 125 депутати - при гласуване "за" са били 101, с което законопроектът за изменение и допълнение на НСО, внесен от Ива Митева, е приет", каза самата тя.

Десислава Атанасова от ГЕРБ контрира: "Надявам се ясно да си давате сметка какво направихте току що, преди повече от един час вие твърдяхте, че процедурата не е спазена и предложихте като точка първа да влезе прегласуването на двата законопроекта. Правите сега обратното, казвайки, че процедурата е спазена и законопроектът е бил приет вчера. Въпреки че заседанието е било закрито и има обявен резултат от гласуване, без да има 121 народни представители и съжалявам, че сте доктор по конституционно право".

Митева й предложи да атакуват решението през Конституционния съд.

Атанасова отвърна и предложи да промени за трети път днес своето становище, защото всеки, който ще заеме поста занапред, би се ползвал от порочната парламентарна практика. Предложи й да излязат още веднъж в почивка. "Не правете подобни неща, това е срещу правилника и Конституцията", призова Атанасова.

Радомир Чолаков, ГЕРБ се обоснова: "Истината е, че имаше малко депутати вчера в зала и не е имало сериозно обсъждане на законопроектите, БСП отсъстваше. Двата законопроекта да влязат отново за дискусия, предложи той.

Хаджигенов и Балабанов: Видяхме как управлява статуквото

Хаджигенов и Балабанов: Видяхме как управлява статуквото

Започнаха абсолютни циркове в пленарна зала

Взех решението, че действията на председателя на парламента са били приети преди проверката на кворума преди гласуване на законопроекта, затова обявявам вторият законопроект за приет, категорична е Митева.

Тома Биков от ГЕРБ поиска да се преразгледат отново законите, защото "Ива Митева решила... а никой не е вземал решение в тази зала".

Щяхте да правите правителство с 65 депутати, сега мислите, че имате мнозинство, но не можете да го формирате, кои сте вие, опозицията, управляващо мнозинство, предлагачи ли сте? Вие сте предлагачи... Да, ние сме опозиция от първия ден на НС, ваш е ангажиментът да направите мнозинство, каза той. Това не е резултат на неможене да смятат, добре планиран акт, да продължим, когато ги няма БСП, неслучаен добре планиран акт. Не ние искаме да бавим каквото и да е в НС, вие го заложихте", каза и Мануил Манев от ГЕРБ.

Депутатът от ИТН Филип Станев сравни "един работещ и неработещ парламент с пример между Росица Кирова от ГЕРБ и Ива Митева от ИТН - "разликата в компетенцията, в знанието"."Има КС, нека се произнесе, продължавате да правите циркове и си упражнявате мъжкото самочувствие върху топ юрист ли, попита той.

Идеята за разглеждане на законите отново и по същество бе изложена на два пъти и от депутата от Радомир Чолаков, който дори предложи в сряда следващата седмица спокойно отново да обсъдят предложенията.

В двучасовият процедурен спор не се включиха единствено депутатите от "Демократична България". Това направи Атанас Славов, но едва след като изрично бе предизвикан от депутат от ГЕРБ, който се възмути, че тяхната парламентарна група не взима отношение. Атанас Славов каза, че практиката е в ръцете на Конституционния съд, който вече е имал решения по въпроса.

"Първо - присъствали са депутати в залата и... дали са гласували повече от обикновено мнозинство, минимум 61 депутати от вчера гласували 101. Нашето становище от вчера е, че има валидно гласуване, законопроектът е приет и единственото валидно, разумно решение е той да върви по парламентарната процедура за второ четене. Всичко останало ще ни вкара не само в парламентарни, а в конституционни драми. Нека вървим напред, призова той."

Поне на първо четене: НСО ще охранява по-малко политици и магистрати

Поне на първо четене: НСО ще охранява по-малко политици и магистрати

Проектите са на "Има такъв народ" и "Изправи се. БГ! Ние идваме!"