Скандал в парламента заради гласуването на промените в Закона за НСО в парламента. Те са предложени от Ива Митева от ИТН и Николай Хаджигенов от ИБГНИ и предвиждат орязване на охраната на част от държавните лица, включително и на главния прокурор Иван Гешев.

Председателстващ заседанието по време на гледане на закона е Росица Кирова от ГЕРБ/СДС, тъй като председателят на НС е вносител. Оказа се обаче, че в залата няма достатъчно депутати, което се видя след първото гласуване на промените на законопроекта на Николай Хаджигенов. БСП са на Национален съвет за решение за третия мандат, затова на таблото в залата се отчете: "За" гласуваха 98, ДПС - 1 против, ГЕРБ - 1 въздържал се. Така предложението не бе прието, тъй като няма кворум от 121 депутати. Това предизвика остра реакция от страна на ИТН. 

Радостин Василев от ИТН поиска да се отмени гласуването, тъй като няма достатъчно депутати. Росица Кирова, председателстваща заседанието - от ГЕРБ/СДС отказа и напусна трибуната, за да се "посъветва". Връщайки се, каза, че решението е, че законопроектът не е приет. Тошко Йорданов излезе пред трибуната, за да заяви, че председателят на НС не е в час, в залата се чуваха освирквания "Ууу".

Мая Манолова поиска поименна проверка на кворума, Десислава Атанасова от ГЕРБ направи предложение да стане с електронната система. Мария Капон се обърна към Росица Кирова: Разбирам, че във Видин понякога в общинския съвет така се работи, но тук не. Не се постави поименната проверка на Манолова, посочи тя.

Ива Митева упълномощи Виктория Василева да води заседанието, тъй като била на среща в кабинета си, съобщи Станислав Балабанов. В момента тече поименна проверка. 

Поне на първо четене: НСО ще охранява по-малко политици и магистрати

Поне на първо четене: НСО ще охранява по-малко политици и магистрати

Проектите са на "Има такъв народ" и "Изправи се. БГ! Ние идваме!"

След поименната проверка кворум се оказа, че има от 125 депутати. Гласуването показа, че са гласували 102-а депутати, "за" 101, против няма, въздържали се 1. Росица Кирова обяви, че предложението не е прието о прекратява заседанието на парламента и си тръгна. На таблото обаче бе изписано, че предложението е прието.

Виктория Василева излезе с правилника пред нея и я попита: Четете ли правилника или не ви изнася, повече от половината от присъстващите са необходими. Татяна Дончева обаче й обясни, че за законопроект са нужни 121 депутата. Депутатите от ИТН и ИБГНИ спорят в залата дали промените са приети или не.

Според промените се предвижда намаляване на кръга лица, които ще бъдат охранявани и транспортирани от службата. Под пълна охрана ще бъдат само първите трима в държавата - президент, вицепрезидент, премиер, председател на парламента. Предвижда се главният прокурор да няма охрана, а да използва специализиран транспорт, както и при необходимост да поиска допълнителна охрана.

"Не искам да звуча популистки... Ясно е, че не можем без охрана, не можем да се движим по улиците без охрана - всичко друго е популизъм.", каза Ива Митева, откривайки дебата.

Ралчев притеснен от промените в работата на НСО

Ралчев притеснен от промените в работата на НСО

Според него, не трябва да се правят резки промени

Митева поясни, че по отношение на втората категория лица, предвидена в закона, които да използват специализиран транспорт, който също е вид охрана, предлагат да останат членовете на КС, ВАС, ВКС и главния прокурор. Предлага се да отпаднат зам.-председателите на НС и членовете на МС и кметът на София, има достатъчен ресурс за съответните ведомства, между първо и второ четене на законопроекта може да се обсъди членовете на МС да имат специализиран транспорт в извънредни делегации.

Предлага се да отпадне възможността да се охраняват членовете на премиера, министрите, тъй като според информацията има един случай на нужда за последните 30 г. Отпада и охраната на администрацията на президента да отпадне.

Николай Хаджигенов обоснова също своите мотиви. "Охраната в тази страна се използва като плащ, категоричен е той. Депутатът от ИБГНИ посочи лица, които не е нужно да бъдат охранявани. "НСО са транспортна фирма, но не и НСО, както трябва да бъде. Трябва да се вземат на властта тези атрибути, които създават ореол", категоричен е той. Даде за пример бившия председател на парламента Цвета Караянчева, "която се вози с кола до онзи ден, ходи на предизборна кампания с охрана. Бойко Борисов все още се охранява - жалкия диктатор". За последното Хаджиг енов получи забележка от председателстващия НС Росица Кирова.

По думите на Николай Хаджигенов в секретната комисия имало множество сигнали за "охраната на жалкия диктатор". Това са парите, които излизат от джоба на всеки един гражданин. Това е специфично за всяка една диктатура. Всеки един от малкото диктатори се охранява от частна армия", каза още той.

Десислава Атанасова обяви, че ГЕРБ няма да подкрепи и двата внесени законопроекта и ще се въздържи. Първата причина, че законопроектът не е обсъждан публично, НСО началникът го няма в зала, нямало становища, освен на вносителите.

Ако, г-н Хаджигенов, вашата логика за законопроекта е вярна - Сикрит сървис са службата, която охранява с най-сериозни мерки президента на САЩ, надявам се не мислите, че той е диктатор. От вашето изказване стана ясно, че охраната на едно лице се отъждествява с това как той управлява, поясни Атанасова.

Дали законът трябва да бъде променян и отхвърлян, не смятам, че това е жизненоважният законопроект, който трябва на всяка цена да се разгледа от НС. Това е политическа заигравка с институции, които имат ангажимент и по отношение на обществения ред и по охраната на българските държавници е неуместна", обоснова се тя.

Депутатът от ГЕРБ посочи, че защитата и на семействата изисква те да ползват охрана от НСО. "Ако някой има намерение да поиска действие или бездействие от тези лица или директно да ги заплаши, той наистина би посегнал на техните семейства. Който и да е президент, който и да е премиер на България или председател на НС, той трябва да е сигурен, че неговото семейство е пазено", смята Атанасова. "Няма значение дали е Гешев или Пешев - главният прокурор е фигурата, която е най-застрашената фигура, аз смятам, че ще бъде тотална и абсолютна грешка категорично да бъде премахната охраната на главен прокурор", категорични са от ГЕРБ.

Като "сиромаховилство", Десислава Атанасова определи да се махне охраната на тримата бивши президенти. Не считам, че е тежест за държавния бюджет техният превоз, каза тя.

Николай Хаджигенов отговори, че не се отнема нищо на НСО това, което се отнема, е на властта.

Мануил Манев коментира, че темата НСО е тема на всеки новопоявил се популист в парламента. Това е първата институция, създадена в тази държава, посочи той.

Според него желаещите да дойдат в България държавни лица от други страни - рязко ще намалеят. Брилянтна логика за всяко милиционерско училище, отговори Хаджигенов, към който бяха отправени упреци.

Ива Митева също се оправда, че това не е нито популизъм, нито дребнавост. Популизъм ли е, че премиерът накара депутатите да слязат от колите, посочи тя и уточни, че явно самият Бойко Борисов е бил зрял за това да се случи. По думите й, в момента има три закона за охраняване на всички лица, по закон, който си харесат.

Мая Манолова каза, че не разбира съпротивата "да останеш без кола на НСО", по думите й е много полезно и официалните лица трябва да се върнат сред гражданите.

Тошко Йорданов от ИТН коментира, че отношението на гражданите към НСО е негативно. Да имат охрана президент, премиер и председател на НСО е - да, но да се возят децата, гаджетата и жените не заслужават да имат охрана", категоричен е той.

Цвета Караянчева я разнасят като продукцията й, Йорданка Фандъкова не е по-различна от кмета на Пловдив, Бургас. Не говорете за популизъм, защото сте представител на най-отвратителната партия, каза Йорданов и получи забележка от председателстващия НС.

Хаджигенов и Балабанов: Видяхме как управлява статуквото

Хаджигенов и Балабанов: Видяхме как управлява статуквото

Започнаха абсолютни циркове в пленарна зала

Припомняме, че миналата седмица, парламентарната комисия за контрол над службите прие на първо четене и двата проекта за промени в Закона за НСО. Проектите са на "Има такъв народ" и "Изправи се. БГ! Ние идваме!" като с тях се предвижда ограничаване на кръга от лица, които използват охрана от службата и специализиран превоз. На заседанието бяха изслушани, във връзка с готвените промени, председателят на Държавна агенция "Разузнаване" и началникът на НСО. Предложението е да отпадне охраната на главния прокурор, но транспорта за него ще остане. Няма да бъдат охранявани и други висши държавни лица.