"Една мечта на предишните управляващи е НСО да бъде разградена, затова се създаде и второто НСО. Това е една голяма сграда, на която се крепи авторитетът и вътрешната сигурност на България. Разрушаването на определени сектори от сигурността води в дадени моменти до пагубни последствия.

Така коментира за "Денят ON AIR" експертът по национална сигурност Румен Ралчев промените, свързани с работата на Националната служба за охрана (НСО).

Според него, държавата трябва да има резерв от шофьори, охрана и автомобили, които само НСО може да осигури. Затова е непрепоръчително тяхната охрана да минава в ръцете на частни фирми. По думите му НСО задължително трябва да продължи да охранява не само президента, министър-председателя и председателя на Народното събрание, но и други държавни служители.

"Ако не се возят с НСО, те пак ще се возят с коли. За какви цени? Със същите автомобили ли? Или отделните министерства ще се надцакват? Какъв ще е подборът на тези хора и обучението? И когато дойде делегация, когато се направи един кортеж, началникът на НСО трябва да е луд да пусне шофьори, които не познава, не им знае допуска, не им знае квалификацията. Може да стане нещо невъобразимо", предупреди експертът по национална сигурност. Тя е много дебела и дълбока тази работа, затова трябва много внимателно да се прецени докъде и колко", категоричен е Ралчев.

Поне на първо четене: НСО ще охранява по-малко политици и магистрати

Поне на първо четене: НСО ще охранява по-малко политици и магистрати

Проектите са на "Има такъв народ" и "Изправи се. БГ! Ние идваме!"

Припомняме, че миналата седмица, парламентарната комисия за контрол над службите прие на първо четене и двата проекта за промени в Закона за НСО. Проектите са на "Има такъв народ" и "Изправи се. БГ! Ние идваме!" като с тях се предвижда ограничаване на кръга от лица, които използват охрана от службата и специализиран превоз. На заседанието бяха изслушани, във връзка с готвените промени, председателят на Държавна агенция "Разузнаване" и началникът на НСО. Предложението е да отпадне охраната на главния прокурор, но транспорта за него ще остане. Няма да бъдат охранявани и други висши държавни лица.