Аз смятам, че категорично кръгът на лицата, които използват услугите на НСО, трябва да бъдат редуциран и под охрана трябва да бъдат първите трима в държавата (президентът, премиерът, председателят на НС плюс членовете на Конституционния съд).

За това настоя председателят на Народното събрание Ива Митева по време на участието си в Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.

На закрито заседание на нея ще бъде изслушан началникът на НСО - бригаден генерал Емил Тонев.

Ива Митева не иска да се спекулира със Закона за НСО. Тя вижда по пресата, че се публикуват снимки кой ходи пеша и кой с колело. "Определено не ми харесва, тъй като знам, че както аз не мога да ходя пеша с колело, така не може и президентът, и министър-председателят. Просто законът е такъв, правилата са такива и охраната трябва да бъде с нас", подчерта Митева.

Румен Петков: Трябва веднага да се свали охраната на Борисов

Румен Петков: Трябва веднага да се свали охраната на Борисов

Законът, който внасяме, предвижда всички охранителни функции да се върнат в НС

Тя изтъкна, че няма възможност да се откаже от охраната си дори да има желание. Можем да го направим след изтичане на мандата ни, което направих аз след 45-о Народно събрание, напомни парламентарният шеф. Тя иска да разбере от шефа на НСО как се прилага законът, кои са лицата, които ползват специализиран транспорт, кои са лицата под лична охрана, какви са сигналите по отношение на тези лица, каква е конкретната им застрашеност, как е било взето решението, обосновани ли са решенията и колко струва това на държавата.

По отношение на останалите, специализиран транспорт трябва да ползват тримата големи в държавата (президентът, премиерът и председателят на НС) и членовете на Конституционния съд. Главният прокурор трябва да бъде изваден от охраната, която ползва в момента, настоя Митева и добави, че главният прокурор използва охрана по три закона. В момента обвинител номер едно се охранява по Закона за защита на лицата и там депутатите настояват за отмяна охраната по този закон.

В случаи на застрашеност на член на КС или тримата големи в държавата, може с мотивирано решение на комисията да се добавя третата лична охрана. По думите на Митева заместник-председателят на НС, членовете на МС и кметът на София трябва да бъдат извадени от специализирания транспорт.

Митева посочи, че НСО не е транспортна фирма и би трябвало возенето на администрацията да стане по съответния ред и със съответните транспортни средства, с които се возят всички български граждани.

Тя се надява в комисията да получи информация от НСО как се спазва и прилага законът, като се прецени дали постъпилите сигнали са били мотивирани или просто е използвана охрана за лица, които са нямали правното основание за това.

Хаджигенов: Случката зад колоните не касае НСО по никакъв начин

Хаджигенов: Случката зад колоните не касае НСО по никакъв начин

Полицейското насилие е проблем, прокуратурата прикрива