На този етап няма законодателна инициатива за приватизация на дейности в болничните лечебни заведения. Това заяви министърът на здравеопазването Божидар Нанев в отговор на въпрос на депутата от левицата Антон Кутев по време на парламентарния контрол, цитиран от БиТиВи.

Министърът отбеляза, че такава идея тепърва ще се развива и представя.

В действащото сега законодателство има възможност за раздържавяване на части от сградния фонд на болниците, които са неизползваеми, посочи министърът.

В отговор на въпроси на депутатите Мая Манолова и Антон Кутев от Коалиция за България, Божидар Нанев заяви, че по предварителни изчисления 120 болници най-вероятно ще бъдат закрити, но процесът ще бъде продължителен.

Ние не можем да си позволим закриването наведнъж на 120 болници, искаме последователност в действията, отбеляза министърът.

Последователните действия включват налагането на шест групи критерии, залегнали в промените на закона за лечебните заведения, изработването на национална и областни здравни карти.

Условията, от които зависи дали една болница ще остане или ще отпадне, ще бъдат изцяло съобразени с международните критерии, поясни Божидар Нанев.

По думите му така постепенно ще отпаднат болниците, които не са ефективни, не са съвременни и не отговарят на критериите. До момента броят на закритите болници е 10 и това означава, че процесът е започнал, коментира министърът.