В разгара на лятото действат измамни схеми, по които брокери присвояват пари от кандидат-наематели. Мнимите "брокери" само сменят адресатите си и увеличават броя на потърпевшите, които губят средства и нерви, показва разследване на БНР.

Често хората забравят, че нито един брокер на имоти няма право да сключва договори за наем и да взема капаро, без да покаже нотариално заверено пълномощно за това.

Двойка наематели избират апартамент в столичния квартал "Младост". Брокерът им е поискал 400 лева като депозит и им е обяснил, че няма как на този етап да се срещнат със собственика, тъй като той е в чужбина.

"Даваме капарото, и подписваме депозитна разписка с агенцията", разказват потърпевшите. Оказва се обаче, че в депозитната разписка никъде не е записано, че агенцията се задължава да осигури въпросния имот в някакъв срок. След като кандидат-наемателите звъннали на брокера и се разбрали, че сделка няма да има, си потърсили капарото.

"Парадоксът беше, че мениджърът на самата агенция живее в тази квартира. И не знам как брокерът не е наясно, че мениджърът въобще няма намерение да се изнася". Брокерът отказва да възстанови капарото с мотив, че кандидат-наемателите се свързали със собственика и така били нарушила правата на агенцията.

Ограничават имотните измами с фалшиви пълномощни

Ограничават имотните измами с фалшиви пълномощни

Предложението за промени е на обществен дебат

Друг потърпевш подава сигнал до НАП и МВР. Схемата е следната - брокерът, въпреки че няма право да сключва договори за наем, да взема пари като капаро от кандидат-наематели, го прави и то неколкократно.

Сумата, която взема от клиентите, е между 400 и 500 лева. След това брокерът започва да обяснява на клиента, че нещо се е объркало по сделката и вместо клиентите да се настанят в имота, който са запазили, те започват да си търсят парите.

Парите не се връщат или ако се върнат, неустойка не се изплаща, защото не е имал право да взема пари и да сключва договори и на нито един от клиентите не е представил нотариално заверено пълномощно за това.

Мениджърът на агенцията Тодор Николов каза, че на служителя, който е прилагал тази схема, ще бъде наложено "административно наказание" и я определи като "грешка". Той допълни, че брокерите имат право да осъществяват огледи, да проучват пазара и да консултират, но не и да разписват договори.

Договорът за наем се разписва между две страни, сред които брокерът не фигурира. Страните са наемател и наемодател. Това са двете страни, които имат право по закон да разписват договор за наем.

Виолета Желева - говорител на Софийската районна прокуратура, съобщи, че има образувана преписка по сигнали на граждани за лице, което се представя за брокер, отдаващ под наем имот.

МВР е докладвало резултатите от проверката по случаите в прокуратурата. С прокурорско постановление е образувано наказателно производство. Държавният обвинител е сметнал, че има данни за измама, която е осъществена при условията на продължаващо престъпление. Това означава, че има няколко деяния спрямо различни пострадали, извършени на различни дати през юли, обясни Виолета Желева.

Наказанието за измама е лишаване от свобода от 1 до 6 години.