С тържествен църковен ритуал беше открита новата сграда на специализирания съд. Той се намира на ул. "Черковна" в София, където преди се помещаваше Държавната агенция за национална сигурност.

Освен спецсъдилищата в новата сграда ще се намират и съответните специализирани прокуратури, съобщава Дарик. Засега новият съд има пет заседателни зали с модерни мерки за сигурност.

Най-голямата от тях има стъклени прегради от бронирано стъкло, където ще седят арестантите по време на процеса.

Модерното съоръжение е уникално за България, обясни и.д. министър на правосъдието Христо Ангелов. Има специални прегради, които няма да унижават достойнството на задържаните, изтъкна той и допълни - когато има решетки, в страните на запад се оплакват, че им се нарушава достойнството, защото изглеждали като в клетка.

Засега спецсъдът има 10 килии и помещения за защитени свидетели, които отговарят на всички европейски изисквания. За съдиите и прокурорите са осигурени кабинети, които предстои да бъдат обзаведени, допълва БиТиВи.

Съдът трябва да заработи от 1 януари догодина. Очаква се едно от първите дела, които да влязат в него, да бъде мегаделото Октопод.

Припомняме, след дълги дебати, депутатите създадоха специализирания съд "Анти-Мафия" в края на миналата година.
Той ще бъде приравнен на Окръжен съд и седалището му ще е в София. Ще разглежда дела в състав от един съдия и двама съдебни заседатели, освен ако в закона не е предвидено друго.