Окръжна прокуратура -Бургас внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо унгарския гражданин Золтан.

Мъжът е на 49 години и родом е от Будапеща. 

Унгарски гражданин, който е издирван с европейска заповед за арест, е заловен в България от служители "Издирване" и "Криминална полиция" в Бургас.

49-годишният Золтан е търсен от европейските власти за финансови престъпления и измами, пране на пари, данъчни измами и фалшифициране на документи. Според унгарското законодателство престъпленията му са наказуеми с доживотен затвор.

Той е влязъл в страната ни през 2006 г. и по-голямата част от времето е живеел в столицата. А европейската заповед за арест е издадена през лятото на 2008 г.

Сигналът за това, че мъжът е под международно издирване, е пристигнал в бургаската полиция в края на миналата седмица. Униформените в Черноморския град веднага започнали оперативно-издирвателни действия и успели да локализират, че унгарецът е в Свети Влас.

Когато полицията го задържала, унгарецът се легитимирал с чужди документи, но лъжата била разкрита бързо и полицията заловила 49 -годишния престъпник.

Към момента мъжът се намира в следствения арест в Бургас и предстои да бъде екстрадиран в Унгария.