Лекари от МБАЛ - Бургас започват нощни дежурства и 24-часови в събота и неделя в комплексите „Славейков" и „Меден Рудник", съобщи изпълнителният директор д-р Георги Матев.

Отварянето на кабинетите става със съдействието на община Бургас, след срещи на ръководството на болницата с кмета Димитър Николов.

Изнесените кабинети за спешна и неотложна медицинска помощ ще работят безвъзмездно, без да е необходимо направление от личния лекар, а при нужда от постъпване в болницата това ще става безпрепятсвено. Така болният може да отиде директно в кабинета без да  носи талон от личния лекар или да пътува до медицинския център, с който джипито му е сключило договор.

Според договора, сключен между общопрактикуващите лекари и здравната каса, те трябва да осигурят неотложна медицинска помощ на пациентите си или чрез даване на дежурства нощем и в почивните дни или, като сключат договор с кабинет за неотложна помощ.

Огромна част от личните лекари в Бургас са сключили договори с два медицински центъра - единият се намира в центъра на Бургас, а другият в „Изгрев", което затруднява жителите на по-отдалечените комплекси.

В „Славейков" кабинетът, където ще дежурят лекари от МБАЛ-Бургас се помещава в Медицински център II, а в „Меден рудник" в сградата на бившия медицински център.

Първото дежурство ще е в кабинета в к-с „Славейков" в понеделник вечерта, 17 октомври. Този в „Меден рудник" ще отвори след две седмици.

Пациентите ще се преглеждат безвъзмездно, като при необходимост ще бъдат незабавно приемани за лечение в Бургаската болница и транспортирани с линейка на лечебното заведение.

Целта на дежурствата е да се осигури адекватна и навременна медицинска помощ, като се улеснят най-много гражданите в неравностойно положение, възрастните и децата. Кабинетите ще работят до края на 2011г., когато предстои сключване на нови договори между общопрактикуващите лекари и Здравната каса.

„Отваряме кабинетите в районите с най-голяма нужда. При срещите си с кмета гражданите не веднъж са се оплаквали, че при нужда от лекар вечерно време им се налага да търсят джипито си, което да ги пренасочи към центъра, с който има договор. Болният пропътува разстоянието до там, след което отново се връща, защото няма талон от личния лекар в случай, че се наложи да бъде приет в болница. В подобна ситуация това е излишно", заяви д-р Георги Матев.

Той допълни, че отварянето на кабинетите цели обезпечаване на първичната медицинска помощ.