Бургаският районен съд даде ход на делото срещу директора на мина "Черно море" Ангел Ангелов, обвинен в купуване на гласове за евроизборите.

Прокурорът Евгени Узунов предложи като свидетели по делото да се призоват председателят на партия ЛИДЕР Кънчо Филипов и бизнесменът Христо Ковачки. Съдът обаче не уважи това искане.

Мотивът за решението е, че едва ли свидетели от София ще са наясно с уговорките в с. Рудник. Днес се явиха трима свидетели, призовани от прокуратурата.

Изслушани бяха двама полицаи от 5 РПУ в Бургас, които са се грижили за опазването на реда по време на изборите, съобщи burgasnews.
В качеството си на свидетел, районен инспектор И. Йовков заяви, че е чул слухове за обещания за наемане на работници в мина Черно море при победа на ЛИДЕР.

Той обаче каза, че не знае кой е давал тези обещания, нито е виждал списъци с имена на хората, които е трябвало да гласуват.

Началникът на отдел Охранителна полиция по време на изборите - С. Стоянов, също беше сред свидетелите, но твърдо заяви, че е чувал за купуването на гласове само от трети лица и самият той не разполага с данни дали това е лъжа или истина.

Свидетелката Х. Шукри пък се закле, че никога с никого не е коментирала изборите за Европейски парламент и купуване на гласове. Тя заяви, че подписът под протокола, с който са иззети списъците с имената на гласуващите от дома на нейна съседка, не е неин.

По време на дознанието бяха разпитани 48 свидетели, като нито един от тях не потвърди, че е имало купуване на гласове.
Разследващите органи от своя страна направиха множество проверки, от които стана ясно, че текучеството в мината е било едно и също в период от 2 години.