Асоциацията на частните лечебни заведения в България подкрепи с декларация решимостта на правителството за провеждане на реформа в здравеопазването, предаде Радио Пловдив.

Документът бе приет в Пловдив, където се проведе дискусия за здравната реформа с участието на председателя на Комисията по здравеопазване към Народното събрание Лъчезар Иванов и заместник-министъра на здравеопазването доц. Тодорка Костадинова.

Подписалите декларацията настояват за равнопоставеност във финансирането, лицензирането, акредитацията и достъпа до европейските програми на всички лечебни заведения у нас.

Те искат още собствеността на държавните лечебни заведения да бъде изведена от Министерството на здравеопазването и прехвърлена за управление и стопанисване на други държавни структури, за да бъде избегнат конфликтът на интереси.

Асоциацията на частните лечебни заведения настоява в декларацията проверките на болниците за реално извършените от тях медицински дейности и заплащането им от НЗОК да приключи в обещания от Здравното министерство едномесечен срок.