Чехия иска ареста и предаването на двама българи, разследвани там за различни престъпни деяния.

В първия случай Апелативният съд във Варна потвърди определението на Окръжен съд - Добрич от 20 април тази година, с което под стража е бил задържан Радослав Михайлов от Добрич. Определението е на основание на Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Република Чехия.

Апелативният съд определи като неоснователна жалбата на Михайлов срещу първоначалния арест. Европейската заповед за арест е въз основа на Решение за започване на наказателно преследване на Криминална служба за разследване - Храдец Кралове при Национална централа за борба с наркотиците в Чехия.

Окръжният съд настоява за ареста и предаването на българина, за да го изправят пред съда. Радослав е бил обявен за международно издирване на територията на Шенген и задържан на 19 април в Добрич.

Според ЕЗА Михайлов е обвинен в незаконен трафик на наркотици и психотропни вещества. Той е обвинен и за участие в организирана престъпна група на територията на Чехия. Това престъпление се наказва там със затвор от 10 до 18 години.

И втората съдебна инстанция намира, че ЕЗА е издадена от компетентен орган. Както по форма, така и по съдържание чешките власти са съобразили искането си за арест и предаване на българина.

На този етап от делото, съдебните инстанции в България не обсъждат по същество искането на чешката държава. Това ще стане в следващите няколко дни, когато Окръжният съд в Добрич разгледа по същество искането за екстрадицията на Радослав Михайлов в Чехия. Дотогава той ще търпи мярка за неотклонение "задържане под стража".

Във втория случай, на друго съдебно заседание, Варненският апелативен съд ревизира определение на Окръжен съд - Варна, с което миналата седмица, на основание ЕЗА, издадена от Районен съд-Прага, под стража е бил задържан Ивайло Панайотов.

Компетентните чешки власти настояват за ареста и екстрадирането на варненеца, заради системното неизплащане издръжката на двете му деца. Общият размер на неплатената издръжка, заради която Районният съд - Прага съди Панайотов възлиза на 16 000 евро.

Защитата на българина представи доказателства, че Ивайло е отглеждал двете си деца в България, но от близо 4 години те живеят с майка си в Прага. Той им изпращал пари чрез Western Union и не бил уведомен, че спрямо него се води дело за издръжка, още повече, че бракът не бил разтрогнат.

Единствените изводи, които подлежат на проверка от апелативната инстанция, са свързани с реквизитите на ЕЗА. И този съд намира, че документът е издаден от компетентните чешки власти и отговаря на всички изисквания.

Преценката на аргументите дали българинът да бъде предаден на чешката държава, за да бъде съден за неплатената издръжка на двете му деца, ще бъде направена от Окръжен съд - Варна тази седмица. Ивайло Панайотов ще дочака това решение в ареста.

Определенията на Варненския апелативен съд, с които се потвърждава задържането под стража на Радослав Михайлов и Ивайло Панайотов, издирвани от компетентните чешки власти за различни престъпни деяния, са окончателни.