Скандалният кмет на Галиче Ценко Чоков остава за постоянно в ареста. Това реши окончателно Апелативният спецсъд след 5-часово заседание.

Зад решетките остават и синът му Мартин Чоков, Иван Йорданов Тодораков, Иван Пламенов Тодораков, Димитър Каменов и Сашо Димитров.

Спецмагистратите прецениха, че жалбите им са неоснователни. Безспорно е установено участието на Ценко Чоков в организирана престъпна група, но на този етап не може да се установи, че е бил ръководител, смятат съдиите. Възможно е престъпната банда да се е състояла само от участници.

От показанията на свидетели става ясен механизма на системно извършваната престъпна дейност, а именно - чрез физическа и психическа принуда, сексуални извращения и заплахи.

Обвинените отпускали заеми на жителите на Галиче срещу лихви в размер на 20-30-50% от сумата, като упражнявали терор чрез заплахи, посочиха магистратите. С отпускането на средствата се занимавал основно сина на кмета - Мартин Чоков. Ако не се справи със събиранията, тогава се намесвал Ценко Чоков.

Когато длъжниците не се справяли със задълженията си, се включвали и другите обвинени, които извършвали побои. Групата на Чоков прилагала брутални методи като давене в язовир, спускане на хора в кладенци с главата надолу, побоища с кабели.

От дома на Мартин Чоков е иззет тефтер, в който имало отбелязвания и зачертавания на сумите.

Прокуратурата продължава да поддържа тезата, че Чоков е имал ръководна роля в групата. Повечето свидетели твърдят, че той е бил човекът, който е давал нарежданията, изтъкна пред журналисти прокурор Биляна Дукова.
Разпитите на хора от Галиче продължават. “От това, което прочетох от показанията, се изведе едно усещане за мен самата, че хората са се страхували”, констатира представителят на държавното обвинение.

Прокурор Дукова бе категорична, че прокуратурата със сигурност не работи под натиск и не се влияе от общественото мнение.
По отношение на другия обвиняем, Касъм Касъмов, който е на свобода, прокуратурата продължава да твърди, че той е имал участие в ОПГ. Припомняме, че на 28 май Касъмов бе пуснат без мярка за неотклонение. С мярка “домашен арест” пък е друг обвиняем - Васил Филиповски.
Според прокуратурата Касъмов е участвал в имотните измами, които тепърва ще се разследват.
Прок. Дукова увери, че са взети мерки за това, Касъмов да не предприеме прехвърляне на имотите си, докато е на свобода.