Временно е бил изгасен е пожарът в защитена местност край Тутракан, съобщава БНР.

Припомняме, че огънят е пламнал вчера следобед, като това е вторият пожар в защитената територия през последния месец.

Зам.-кметът на Тутракан Петя Василева обясни, че огънят е тръгнал от тлеещо огнище и заради вятъра се е разраснал.

Огнената стихия е засегнала десетина декара растителност в защитената местност Калимок-Бръшлен. В национален и европейски мащаб тя е известна с уникалното си биологично разнообразие.

Сухи треви и тръстика са горели в труднодостъпна местност по поречието на Дунав. Няма опасност за намиращите се на няколко километра от пожара села Нова черна и Старо село.

Не са засегнати горски масиви, изгорели са големи площи със суха растителност. Данни за мъртви животни и птици няма.

Въпреки че огънят е потушен, пожарната остава да охранява района, за да предотврати евентуални нови запалвания.

По-късно кметът на село Черна нова Нихат Ибазер обяви, че след 10.00 часа тази сутрин пожарът отново е започнал да гори на едно място. Там обаче не можело да се влезе с автомобил. Гасенето било възможно само с автомобил.

Ибазер обясни, че огънят не отива никъде, защото е ограничен в самата защитена местност. Около нея имало канали с вода. Най-близката къща се намира на 1200-1300 метра. Опасност за населението няма, увери кметът на село Нова черна.

Предполага се, че пожарът е предизвикан от човешка небрежност, но има подозрения и за умишлен палеж.

В защитената местност Калимок-Бръшлен подобни инциденти били често срещани. Местната власт смята, че липсата на достъп до местността представлява основен проблем за бърза реакция в подобни случаи. В блатото се влиза по телен мост, тъй като няма пътища. По него пожарна не може да мине.