В градинката пред НДК в София беше направена човешка верига на солидарността, по повод днешния световен ден на Първата помощ.

Денят се отбелязва всяка втора събота на септември, по предложение на Международната федерация на "Червения кръст" и "Червения полумесец", съобщи БНР.

Статистиките потвърждават значимостта на познанията и уменията по първа помощ, казва Йорданка Стамова, директор на Столичната организация на Българския Червен кръст.

"Може би в България все още не е осъзнато значението на това да помогнеш на човек в първите минути, преди да дойде квалифициран лекарски екип. Това е много важно. Казват, че това е животоспасяващо действие, има неща, които ако в рамките на 1-2 минути се направят, животът на човек около нас може да бъде защитен," обясни Стамова.

Всеки ден около нас се случват някакви инциденти. Това може да стане, както в къщи, така и на улицата. Доброволци на Българския Червен кръст показаха на минувачите как се оказва първа помощ.

Точно в 12.00 часа всички хора, които бяха в градинката на НДК образуваха традиционната за този ден човешка верига на солидарността. Това се прави по целия свят.