С помощта на чудотворната икона на „Св. Мъченик Георги Най-нови" се изцеляват пациенти в Александровска болница в София, съобщи на пресконференция в БТА д-р Камен Данов, настоятел на храм "Свети мъченик Георги Софийски Най-нови".

Д-р Данов е гастроентеролог в УМБАЛ „Александровска" и асистент в Катедра по пропедевтика на вътрешните болести на Медицинския университет. Той и един от предишните директори на лечебното заведение решили, че в двора на болницата трябва да има храм на името на Св. Георги Софийски Най-нови.

През годините се случили някои интересни неща, които учудили медиците. Д-р Данов разказа за свой млад пациент в изключително тежко състояние. Както се казва, лекарите не давали шансове, че момчето ще оцелее.

Близките на пациента били доста религиозни хора и поискали да бъде отслужен маслосвет в параклиса. „Повечето лекари бяхме скептични, че този маслосвет ще помогне, но ето, че се случи", посочи д-р Данов.

Момчето било изписано от болницата живо и здраво след една седмица. "Научно доказано е, че когато хората имат упование, резултатът е по-добър", изтъкна лекарят.

Година по-късно семейството дарило икона на Св. Георги Най-нови, която била поставена в храма. Хората започнали да търсят упование пред нея. Лекарите започнали да си записват случаите, в които буквално ставало чудо.

Д-р Данов посочи случай, при който пациент възвърнал значително зрението си.
Оказва се, че иконата помага и за безплодие, а този факт д-р Данов обвързва и с някои сведения за светеца. Смята се, че родителите на Св. Георги Най-нови били дълго време бездетни. Според д-р Данов би могло това да се окаже небесен ходатай, който да помага и за такива проблеми.

По време на пресконференцията позиция изрази и Йоана Даракова, която пряко е усетила позитивното въздействието на иконата. Тя разказа, че на мъжа й била поставена „жестока" диагноза. Жената прекарала часове в този параклис, докато мъжът й се излекувал.

Св. Георги е един от мъчениците покровители на столицата. Нашите предци до 1944 г. са съзнавали значението на почитта към родните светии, знаели са силата на помощта и благословението им, изтъкна отец Йоан Куков, председателят на църковното настоятелство на Храм-ротонда „Св. вмчк Георги".

До 1945 г. е провеждано Литийно шествие от градинката на Александровска болница (лобното място на светеца) до гроба, който се намира в ротондата „Св. Георги". Ако ние почитаме нашите родни светии, ще има благочестие, мир, добри граждани на нашата столица, добри управници, държавници, смята отец Йоан.

Александровска болница, фондация „15 века България", Софийската Света митрополия и храм-ротонда „Св. вмчк Св. Георги" се обединяват за възстановяване на 4-вековната традиция за Литийното шествие в памет на мъченичеството на Св. Георги Най-нови. Идеята е подкрепена и от Столична община.

На 25 май от 18.30 ч. шествието ще тръгне от параклис „Св. мъчени Георги Софийски Най-нови" в Александровска болница. То ще премине по булевардите „Пенчо Славейков" и „Витоша", улиците „Солунска", „Христо Белчев", „Алабин", „Калоян", „Съборна" и ще достигне храм-ротонда „Св. Георги" в двора на Президентството. Тази година се навършват 70 години от прекъсването на традиционното литийно шествие.

Паметта на нашите светци се поддържа жива, когато има богослужение, молитвени Литийни шествия, напомни доц. Павел Павлов от Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски".

200 000 лв. са нужни за реставрацията на Храм-ротонда „Св. вмчк Георги". Председателят на фондация „15 века България" Ирина Никоевска посочи, че първият етап е завършен. Сега обаче са нужни средства за окончателното възстановяване на черквата.

Припомняме, по време на Втората световна война в непосредствена близост до черквата Св. Георги е избухнала бомба, но сградата, строена през ранните векове на Християнската епоха, е останала непокътната.