Няма причина да влизам в обяснителен режим. Това стана ясно от думите на д-р Иво Костов - експертът, посочен като приемник на фирма, основана от Ангел Ангелов, който е източник на БСП по скандала "Ало, Банов съм" пред БНР.

Д-р Иво Костов е анестезиолог и експерт по европейски програми с дългогодишна практика. Името му беше споменато в скандала "Ало, Банов съм".

Той също се закани да съди за клевета и набеждаване: "тези две личности, които аз наричам "политикоадминистратори".

Скандалът "Банов" се разраства и в МОН

Скандалът "Банов" се разраства и в МОН

Взаимни обвинения и проверки си отправят служители на МОН

"До този момент нито една от двете клеветящи страни не са посочили нито един факт, за да мога аз да имам причината да влизам в някакъв режим на обяснение", добави д-р Иво Костов, според когото в момента "се хвърлят в пространството случайни, грозни думи".

Костов уточни, че се познава с Ангел Ангелов от времето, от което се познава и с Кирил Гератлиев - от около 15 години. Доктор Иво Костов е анестезиолог и експерт по европейски програми с дългогодишна практика, чието име е споменато в скандала "Ало, Банов съм".

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Министърът бил рекетиран отдавна с тези записи

Като "абсолютно изкуствено" определи д-р Костов намесването си в скандала с цел "да може да стане по-медийно значим". Именно за него се появиха публикации, според които той работи заедно с Ангел Ангелов в усвояването на европейски средства, както и че двамата имат общи имоти, а също и че са си разменяли като собственици дружества.

"Личните взаимоотношения и всякакъв вид бизнес начинания нямат никакво отношение нито към Министерство на културата, нито към Министерство на образование, както и към програми или проекти, движени от тях", подчерта още д-р Костов.

"Никога не съм имал договори с тези институции от една страна, а от друга страна не бих си разрешил, след като съм подписал декларации за липса на конфликт на интереси и представлявам определена, сериозна работодателска организация да злоупотребя с подобен род контакти".

Според анестезиолога, колкото повече хора влязат в един скандал, толкова той става по-обширен - това класическа ПР схема. Д-р Костов почерта, че името на Ангел Ангелов не е ключово, за да се фокусира върху него вниманието.

Банов не подава оставка преди доказателства

Банов не подава оставка преди доказателства

ГЕРБ стоят зад културния министър

"В крайна сметка в Изпълнителната агенция за управление на Оперативна програма "Наука и образование" всъщност има група от четирима души, които са набедени от въпросния изпълнителен директор и Министерство на образованието е длъжно да излезе със становище за това как така в рамките на две години е сменило два пъти директорите на дирекциите за управление на риска и контрола, т.е най-важните дирекции в една изпълнителна агенция, за да може да бъде назначено трето лице - най-вероятно услужливо на сегашния изпълнителен директор", каза д-р Костов.

Той обясни, че "има подадени оплаквания от тези четири личности в Инспектората на министерството към прокуратурата и текат някакви разследващи действия".

Припомняме, подобно обяснение по-рано даде и Ангел Ангелов. По думите му той и трима негови колеги са сезирали прокуратурата за психически тормоз от шефа си.

Според д-р Костов има набедена група, която иска да не се проваля ОП "Наука и образование". Всички коментари, които са били може би в рамките на служебни разговори от позицията на твърденията, изнесени в общественото пространство, са били в посока нещата да тръгнат, уточни д-р Костов.

Банов не се страхува от заплахи на келеши

Банов не се страхува от заплахи на келеши

На Банов винаги му светели лампи

Той обясни, че зададените от него въпроси като член на Комитета за наблюдение са били "в посока нещата да се урегулират". Мотивът му е, че той "държи българската наука да получава качествено финансиране", както и да бъде обслужвана и подпомагана чрез "усвояване на средства по правилния начин", а не "да се разпределят на случаен принцип и всичко да бъде прозрачно - в това число и да има електронни регистри кои от научните работници по кои проект и къде работи, за да няма двойно финансиране".

Д-р Костов обясни, че предложението му е било отхвърлено. "Явно прозрачността не е силното качество на сегашния директор на Изпълнителната агенция за управление на Оперативна програма "Наука и образование"".

Д-р Костов обясни и че към момента няма общи бизнес проекти с Ангел Ангелов, а по повод появилите се информации, че имат общи имоти, той призова всеки, които се интересува "да провери Търговския регистър, който е публичен".

За информацията от Кирил Гератлиев, че е имало теч на информация от страна на Ангелов към Костов на засадения на Комитета, експертът заяви:

"Казано е, че на заседание на Комитета един човек е отправил конкретни въпроси - кои от тези въпроси са били служебна тайна ми е много интересно и не са били достъпни в публичното пространство преди това", попита д-р Костов. Същевременно той посочи, че не знае на кое точно заседание това се е случило.

Костов обясни, че на 29 ноември 2018 г. е имало заседание на Комитета за наблюдение - абсолютно никой не се е обърнал към него с въпрос по конкретните теми откъде е получил информация и дали тази информация е публична.

"Нито към Комитета за наблюдение, които си има официален секретариат, нито от Изпълнителната агенция, нито от Министерство на образованието, нито от някой друг наблюдаващ орган", каза Костов.

Той обясни, че с Ангелов не са засягали служебни теми. "Като експерт по европейски програми и проекти си давам абсолютната сметка от 20 години, че такива теми въобще не трябва да се засягат и никога не сме ги засягали", акцентира Костов и отрече да се среща всеки ден с Ангелов.

"Като член на Комитета за наблюдение мога да наблюдавам, да коментирам, както и да изисквам информация, за да съм сигурен, че парите се разходват по правилния начин - първо. Второ - действително са насочени към приоритети, които са важни за работодателите, защото по всички проекти, в това число и сегашните Центрове за върхови постижения и Центровете за компетентност, има задължително участие на асоциирани партньори - търговски дружества", чието участие е задължително, добави д-р Костов. Той уточни, че именно работата на комитета е да защитава техния интерес.

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата
Обновена

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата

Схемата била за ремонта на Ларгото през 2016 г.

Припомняме, по-рано стана ясно, че в Министерството на образованието тече проверка по няколко сигнала. От една страна - за психически тормоз от страна на шефа Кирил Гератлиев към подчинените му. От друга страна - към Ангел Ангелов за изтичане на информация.

Тези проверки станаха известни на обществото с началото на скандала: "Ало, Банов съм".