Служител в рудник "Ораново" е предаден на съд за причиняване на смърт на колега по време на работа, съобщават от прокуратурата.

Обвиняемият Б. работел като машинист локомотив мини в рудник "Ораново" в Симитли. Той отговарял за изправността на локомотива и линейния състав, за точното спазване на всички инструкции по техническата експлоатация, поддържане на влаковия състав, сигнализация и отговорност за безопасността на движението.

Миньор почина след инцидент в рудник "Ораново"

Миньор почина след инцидент в рудник "Ораново"

Поредно срутване за тази година

На 14 ноември 2017 г. С.Б. бил определен за работа втора смяна, от 16 ч. до 23 ч., със задача - да извършва маневрени работи с рудничен вагон на горната стъпка на уклон 002 (хоризонтален участък). Около 16:30 ч. той осъществявал такива, свързани с преместване на празен вагон за освобождаване на релсовия път. След като откачил въжето на хаспела (просто подемно устройство) от вагона, започнал да го дърпа в посока "пълен гараж" на горна стъпка на уклон 002. При това машинистът не спуснал бариерите и не поставил спирачката на релсите. Усилията му били недостатъчни сам да преодолее съпротивлението при движение на вагонетката, заради кривина на релсовия път и наклона. Поради тази причина тя се върнала обратно, а впоследствие излязла извън релсите и продължила да се движи безконтролно надолу със силна скорост. Търкаляла се и се блъскала в укрепленията.

В същото време по стълбите на уклона вървели работници от рудника. Виждайки случващото се, трима от тях успели да се отдръпнат встрани и избегнали съприкосновение с вагонетката. Обаче последният от тях - С.С., бил застигнат и ударен от нея. Тежко пострадалият бил транспортиран по спешност до болницата, където по-късно починал. Смъртта му се дължи на остра кръвозагуба.