Националната агенция за приходите (НАП) предотврати ДДС измама за над 20 тона месо. От НАП уточняват, че е направен опит за извършване на фиктивна вътреобщностна доставка.

Проверката е започнала преди два дни, когато товарен автомобил се е явил за преминаване на ГКПП "Кулата". Водачът на транспортното средство е декларирал пред инспекторите, че превозва 32 палета с пилешко и свинско месо от българско търговско дружество, като стоката е предназначена за фирма в Гърция.

Извършен е физически оглед на камиона, както и на документите, съпровождащи стоката. В товарния отсек са открити множество бутилки с минерална вода, като пред тях е имало само 2 реда кашони, съдържащи пилешко месо.

При вътреобщностната доставка на фирмата не се начислява ДДС за стоката. Реално обаче не е извършена доставка на посоченото количество месо и по този начин се укриват приходи и ДДС от продажбата му в България.

Незабавно е уведомен Координационния център в ГДБОП. Образувано е досъдебно производство, а стоката и превозното средство са иззети като веществени доказателства. НАП извършва ревизия на дружеството.