Делото срещу мен е стигнало "до под кривата круша". Има повдигнато обвинение срещу мен, но не мога да разбера точно каква ми е вината.
Това коментира пред news.bg бившият външен министър Даниел Митов в кабинета "Борисов-2" преди началото на днешното съдебно заседание, което продължава с разпит на двама свидетели.

Обвинението срещу бившия министър е за престъпление по служба, а за заместника му - в безстопанственост. Обвинението е за купени самолетни билети от фирма, с която договор по Закона за обществените поръчки е имало само Министерството на земеделието.

Преди началото на днешното съдебно заседание двамата обвиняеми се явиха лично в съда, със своите адвокати.

По време на заседанието прокуратурата внезапно поиска от Специализирания наказателен съд да промени обвиненията му от "престъпление по служба" и "безстопанственост" в "злоупотреба с доверие", съобщи по-късно БНР.

Основанието за промяна на обвинението е събрани нови документи от разпити на свидетели и промяна на някои изменения във фактическите обстоятелства.

Прокурорът по делото Боряна Бецова и адвокатът на Митов - Ина Лулчева обясниха, че държавата е получила претендираното свръхплащане обратно преди образуване на делото. По думите им няма никакви вреди извън разходите по това дело.

Служители на външно министерство защитиха ексминистър Митов пред съда

Служители на външно министерство защитиха ексминистър Митов пред съда

Законът за обществените поръчки не бил нарушен според бивш финансов директор в МВнР

Когато Даниел Митов беше външен министър, обществените поръчки в Министерството на външните работи (МВнР) се изпълняваха в срок.

Това сочат свидетелските показания на Димитър Георгиев по време на днешното съдебно заседание срещу бившия външен министър Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин. Свидетелят Димитър Георгиев е бивш служител на МВнР.

Над 5 години затвор грози Даниел Митов и Христо Ангеличин

Над 5 години затвор грози Даниел Митов и Христо Ангеличин

И двете деяния са тежки престъпления според СГП

Обвинението срещу бившия външен министър е за престъпление по служба, а за заместника му - за безстопанственост.

Припомняме, Даниел Митов е обвинен в това, че в периода от 15 януари 2016 г. до 22 юли 2016 г., като министър на външните работи, при условията на продължавано престъпление не изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за търговско дружество и от това настъпили значителни вредни последици в размер на 494 458,03 лв.

Митов грубо нарушил закона, уверени от прокуратурата

Митов грубо нарушил закона, уверени от прокуратурата

Румяна Арнаудова не коментира дали се разследват и други министри

Христо Ангеличин е обвинен за същия период - от 15 януари 2016 г. до 22 юли 2016 г., като длъжностно лице - заместник-министър на външните работи, не е упражнил достатъчен контрол върху директора на дирекция "Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване" в МВнР.

Заради недостатъчния контрол е ощетено външното ведомство за 494 458,03 лева. Парите са изплатени по силата на две споразумения сключени между МВнР и МЗХ, на търговско дружество, като сумата е недължимо платена, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение.