Спецоперация срещу корупцията се проведе днес, по сигнал на министъра на икономиката. В операцията участваха СЗА-СГП и ДАНС. Акцията е по повод образуваното на 9 октомври досъдебно производство с постановление на прокурор от СЗА - СГП.

По сигнал на министъра на икономиката до председателя на ДАНС е извършена проверка от агенти от дирекция "Финансова сигурност".

От разследването става ясно, че служител на Министерство на икономиката и негов съучастник са заблуждавали кандидат-бенефициенти по процедура "Енергийна ефективност", че са в състояние да им съдействат представените от тях проекти да получат максимално безвъзмездно финансиране срещу процент от сумата.

След разрешение на Софийски градски съд (СГС) са извършени претърсвания и изземвания в три обекта в София, един от които е в служебно помещение в Министерство на икономиката. При извършените действия са намерени и иззети книжа и предмети, компютърни конфигурации и др., които имат значение за престъплението.

Двамата извършители са задържани за срок до 72 часа.Установено е, че единият от тях е младши сътрудник от Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" при Министерство на икономиката, а съучастникът му се представял пред кандидат-бенефициентите за длъжностно лице от Министерство на икономиката. Той е осъждан многократно, в това число и за престъпления против собствеността.

На двамата са повдигнати обвинения за измама в съучастие.