Извършват се следствени действия в офиси на дружество "Кинтекс", съобщиха от прокуратурата.

Действията се водят от специализираната прокуратурата с участието на ДАНС.

Обиските са започнали днес, 28 март 2019 г.  в офисите на дружество "Кинтекс". Централният офис се намира на столичния булевард "Джеймс Баучър". 

Изземат се документи и се претърсват помещения, посочват от прокуратурата.

Досъдебното производство е образувано на 1 февруари тази година за престъпно сдружаване и безстопанственост (чл. 321, ал. 6 и чл. 219 от НК).

"Кинтекс" е основана е през 1966 г. като специализирано предприятие за търговия с военно имущество. Името на компанията произхожда от Кантора за инженерно-технически експорт, която съществува като част от Министерството на външната търговия до 1965 г.

Името на фирмата се свързва и включително със слухове за контрабандата на оръжие за нелегални организации и прането на пари от тези сделки в периода преди 1989 г., след като със секретно решение на Министерския съвет в дейността му е добавен и т.нар. "скрит транзит" - износ и реекспорт на стоки, поставени под специален международен контрол: оръжие и боеприпаси, злато, валута, битова електроника, цигари, напитки, медикаменти под контрола на Световната здравна организация.

През 1992 г. "Кинтекс" е преобразувано в еднолично акционерно дружество, собственост на държавата, в съответствие с Търговския закон от 1991 г.

Малко по-късно от Спецпрокуратурата обявиха, че са влезли и в Захарния завод в Пловдив.

Спецпрокуратутара влезе в Захарния комбинат в Пловдив

Спецпрокуратутара влезе в Захарния комбинат в Пловдив

Иззети са мобилни телефони, компютри, пълномощни и документи