МВР е оказало съдействие по изпълнение на принудителни мерки, наложени от ДАНС на турски гражданин, представляващ заплаха за националната сигурност. Това съобщават от ведомството. 

Шефът на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е издал заповед за налагане на принудителни административни мерки "отнемане на правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за срок от 5 години на турски гражданин. Той представлявал заплаха за националната сигурност на Република България.

Не гоним турски граждани, а прилагаме закона, увери Цацаров

Не гоним турски граждани, а прилагаме закона, увери Цацаров

Става въпрос за действия, насочени срещу териториалната цялост на страната

Заповедта е издадена въз основа на събрани от органите на агенцията данни. Това е станало с оглед изпълнение на функциите и правомощията на ДАНС по противодействие на заплахи за националната сигурност, съгласно член 4 от Закона за ДАНС.

Служителите на МВР, в рамките на своята компетентност, са оказали съдействие по изпълнение на принудителните мерки.

Турският гражданин е заподозрян за опити за създаване на антибългарски настроения в райони със смесено население у нас. Мъжът е бил със статут на продължително пребиваващ в България, съобщават от ДАНС.

Турчинът не е на територията на България, информират от БНР.

До сега на лицето не са налагани каквито и да е принудителни мерки от български служби, няма данни мъжът да има общо с политически партии у нас, целта на действията му не са свързани с предстоящите избори.

В службите няма информация дали чуждият гражданин има намерение да обжалва пред съд издадената заповед.