Адвокат Емил Костадинов и младши адвокат Диляна Стоянова, както и Албена Черими, са задържани за предполагаемо участие в престъпна група за трафик на деца.

Арестите са осъществени при съвместна операция на ДАНС и НСлС.

Тримата са обвинени за образуване на организирана престъпна група, която извършва дейност по набиране, транспортиране, укриване и приемане на бременни жени с цел продажба на децата им.

Арестуваните са с мярка за неотклонение "задържане под стража за 72 часа".

Те са обвинени, че са набирали бременни жени, убеждавани да продадат децата си срещу сумата между 3 000 и 5 000 лв

Впоследствие новородените са били продавани на гръцки семейства за сумата между 30 000  и 40 000 евро, в зависимост от пола на бебето (за момчета се е плащало повече). Схемата на канала за продажба на бебета е работела на територията на България и Гърция.

За извършваното престъпление е използван един от способите за установяване на произход на бащата (припознаване), регламентиран в българския Семеен кодекс. Процедурата е декларативна и за нея не е необходимо да се доказва биологичния произход на детето от бащата. Престъпният елемент се изразява в заплащането на цена за детето, третирано като стока.

В Гърция са набирани семейства, желаещи да осиновят дете, като повечето от тях са били заблуждавани, че осиновяването на детето се извършва посредством законната процедура по международни осиновявания.

Повечето от гръцките семейства, осиновили дете, чрез посредничеството на задържаните са били включени в регистъра на кандидат-осиновителите чужди граждани към Министерство на правосъдието.

Чрез свои познати и чрез сдружение за осиновяване „Слънчев свят", което е с отнет лиценз от края на 2007 г и  в което работи едно от лицата, адвокатите са набирали желаещите да осиновят дете.

След намиране на кандидат-осиновителите, чрез контактите на другите, са набирани майки, склонни да продадат децата си.

След раждането на детето гръцки гражданин го припознавал в болницата, където е родено или впоследствие в служба „ГРАО" по местоживеене на майката.
Някои от майките умишлено са сменяли адресите си преди раждането на децата с цел затрудняване на тяхното издирване.

След издаването на акт за раждане и паспорт на детето, то е напускало страната заедно с гръцките граждани.

Същата схема е била практикувана и с български граждани, желаещи да осиновят дете.  За една година по горната схема са продадени 13 деца на гръцки граждани и още три на български семейства, платили по20 000 лв. за „услугата".

Престъпната схема се потвърждава от показанията пред съдия на майките-донори, както и от свидетелските показания на гръцки семейства.

За извършваната престъпна дейност е използван един от способите за установяване на произход на бащата (припознаване), регламентиран в българския Семеен кодекс.

Процедурата е декларативна и за нея не е необходимо да се доказва биологичния произход на детето от бащата.
Престъпният елемент в случая се изразява в заплащането на цена за детето, третирано като стока.