Недостатъчно храна, лоши битови условия, дървеници в килиите, помещения под земята и без пряка слъвчева светлина.

Това са само част от ужасяващите условия, които констатира при проверката си в Пазарджишкия затвор заместник-омбудсманът Диана Ковачева заедно с експерти от Националния превантивен механизъм към институцията на обществения защитник.

При интервютата лишените от свобода са се оплакали от лошите материални и хигиенни условия, наличието на дървеници в килиите, недостатъчната храна.

Снимка 250756

Сред основните препоръки, които омбудсманът ще направи са в пенитенциарното заведение да бъде осигурено помещение за свиждане с адвокатите без преграда, както и стая за удължено свиждане, каквито в момента липсват.

Също така трябва да се изградят санитарни помещения в килиите на лишените от свобода с доживотни присъди.

Друг проблем, който ще бъде специално отбелязан е, че арестът в Пазарджик е единственият в България, който е под земното равнище. Така на практика не само арестантите, но и служителите са лишени от пряка светлина, което е в пълен разрез с нормалните условия за живот и труд.

Експертите констатираха още, че вратите в затворническото общежитие са заключени през по-голямата част от деня, което е сериозно нарушение на правилата за функциониране на обекти от този тип.

Снимка 250755

От институцията на омбудсмана посочват, че има решение на Министерството на правосъдието арестът да бъде преместен и ако това не се случи в скоро време ще бъде изготвена съответна препоръка.

Положителните констатации на Националния превантивен механизъм са, че в затвора не се използват белезници при извеждане на лишените от свобода в зоната за повишена сигурност.