Проблемите със снабдяването на аптеките с антивирусни препарати са разрешени.

Това стана ясно днес след проведени разговори между Министерство на здравеопазването и фирмите производители.

В момента в аптечната мрежа има пуснати 5000 опаковки реленца и 3000 опаковки тамифлу. В петък в аптеките ще постъпят още 30 000 опаковки тамифлу, а в началото на следващата седмица още толкова.

През декември на свободния пазар ще се доставят 50 хиляди опаковки тамифлу, 1200 опаковки за деца и 1000 сиропа специално за бебета. Препаратът и в момента може да се дава на деца, но след като се редуцира ръчно количеството му.

До петък в аптеките ще постъпят и 50 000 маски, а следващата седмица ще се пуснат още 120 000. До края на ноември болниците също ще бъдат заредени с още антивирусни препарати.

Общо по 150 000 тамифлу и реленца ще купи държавата. За тази цел министерството е отделило 12 милиона лева, но с част от парите ще се купи и пандемична ваксина.

В момента в лечебните заведения са разпределени и доставени 130 000 дози от двата препарата. Използвани са минимални количества, основно от инфекциозните болници и отделения.

В централния склад на МЗ са налични 65 000 дози от двата антивирусни препарата и в системата на РИОКОЗ се поддържа резерв от около 15 000 дози.

МС прие и спешно поправки в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. С тях се разрешава на държавата в екстремални ситуации да прави поръчка за ваксини, без да са вписани в позитивно-реимбурсната листа.
В момента заради тази пречка не беше възможно да се направи по-рано обществена поръчка за купуване на пандемична ваксина.