Започва дело срещу телефонен измамник, който подмамил 85-годишен човек да му даде 6 500 лева, съобщи Районна прокуратура-Монтана.

Престъплението е от 13 декември 2022 година, когато на стационарния телефон на пенсионера се обадил непознат, който се представил за началник от полицията. Той казал, че група "Наглите" извършва кражби и убийства, набелязала възрастния мъж, щяла да дойде в дома му и да му вземе парите. Въпросният "началник" се поинтересувал каква парична сума има възрастният мъж в дома си и указал да ги вземе, за да бъдат описани и запазени.

Освен това непознатият заявил, че синът му ще бъде настанен в хотел, където ще пази парите докато приключи полицейската акция по залавянето на престъпниците.

Жертвата е изпълнила инструкциите на мнимия полицай и взел всичките си спестявания в размер на 6 500 лева и с такси се придвижила от с. Белотинци до Центъра за спешна медицинска помощ в гр. Монтана, където оставил цялата сума до табелата на портала.

Не след дълго бил информиран от непознатия, че парите са предадени на сина му. На следващия ден възрастният мъж разбрал, че бил измамен.

По делото са били проведени оперативно - издирвателни мероприятия, разпитани свидетели, приобщени записи от камери за видеонаблюдение, изготвена видеотехническа експертиза.

От събраните доказателства е установено, че лицето, взело парите от мястото, където те били оставени от пострадалия, е М.В. от с. Дондуково. Същият взел за себе си 450 лева, като останалата сума предал на неустановено лице в Румъния. Предстои делото да продължи в съда.

"Ало измамник" е задържан при опит да напусне страната в Русе

"Ало измамник" е задържан при опит да напусне страната в Русе

Мъжът е участвал в 6 телефонни измами