Йоско Костинбродския най-вероятно е готвел престъпление в Гърция. В последните четири седмици имахме предположение къде се намира и заедно с гръцките си колеги успяхме да финализираме неговото издирване на територията на Солун, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

Дали и кога Гърция ще ни предаде Йосиф Йосифов ще реши съдът в южната ни съседка, какъвто е регламентът съгласно спогодба, подписана между България и Гърция.

По-рано днес вътрешният министър Цветан Цветанов е разговарял с гръцкия си колега и е поискал съдействие по въпроса със задържания при спецакция 43-годишен българин.

Припомняме, Йоско бе обявен за общодържавно издирване през юни 2010 година, а през миналата бе издадена европейска заповед за ареста му. Интерес към него прояви и Интерпол заради досъдебни производства за извършени тежки престъпления.

Заедно с него вчера бяха задържани още трима българи, единият от които е криминално регистриран. Срещу тях се води наказателно преследване в Гърция. В жилището в Солун, което обитавали четиримата са открити огнестрелни оръжия, бронежилетки, маски, уреди за нощно виждане, уред за заглушаване на мобилни честоти.

„Сами разбирате, че при наличието на такъв богат боен арсенал с пистолети, които са със заглушител, бронежилетки, цял комплект шперцове, с които може да се влиза в коли и домове, маски, по никакъв начин не означава, че той е бил там за да работи, а е бил там, сигурно за да извърши и престъпление", коментира пред медиите МВР-шефът.

Той беше категоричен, че към настоящия момент няма данни да е извършил престъпление. Назначени са обаче експертизи на намереното оръжие. МВР също ще направи своя проверка,  за да се разбере дали с него е извършвано престъпление у нас. Когато излязат резултатите, ще се прецизира и повдигането на обвинение за притежаването на боеприпаси от физическо лице на територията на Гърция.

Припомняме, през 2010 година трима мъже от бандата на Йоско - Вергил Славов, Йордан Иванов - Дани Малкия и Иван Йосифов, останаха зад решетките, а останалите четирима излязоха на свобода. Групата, за чийто тартор се сочи именно Йоско, се занимавала с разпространение на наркотици, силови действия, рекет и принуда.