Четири от новите 148 мобилни камери върху триножници на КАТ-Пътна полиция са показали дефект. Те са ремонтирани за сметка на фирмата доставчик. Това заяви комисар Росен Рапчев, началник отдел "Пътна полиция" при ГД "Национална полиция" на брифинг при 96 км на автомагистрала "Струма" в района на Благоевград.

"Камерите работят много добре. Всяко едно техническо средство може да получи дефект. При получаване на дефект фирмата, която ни ги е предоставила, има гаранционна поддръжка и отстранява тези дефекти", каза комисар Рапчев.

Той обясни, че от фирмата заменят камерите, които се нуждаят от по-дълъг срок за ремонт.

От началото на годината до сега има над 190 000 нарушения, установени от мобилни камери.

За периода от 1 март до сега - от както са пуснати новите камери, са регистрирани над 100 000 нарушения. 148 мобилни камери са заснели 190 000 нарушения, а 28 триноги - над 100 000 нарушения. Това еднозначно показва, че те са ефективни и работят много добре, категоричен е шефът на "Пътна полиция".

Според него камерите работят добре и заснемат всички нарушения на скоростта. Те разпознават номера. След това полицейски инспектор задължително преглежда записа и ако случайно не е разпознат този номер - не всички номера са в добро състояние, полицаят коригира, обясни комисар Рапчев.

Той бе категоричен, че обжалването е лично решение на всеки гражданин. Камерите работят, сертифицирани са. Камерите за заснемане на скоростта имат джипиеес локатор, и полицаите знаят точното място на всяка от тях.