Софийски градски съд даде ход на делото „Октопод" срещу Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов и Цеко Йорданов.

Съдебната зала е пълна с адвокати, частни обвинители, свидетели и журналисти. Само бившият съветник на ДАНС и кандидат за президент Алексей Петров дойде в залата с шестима адвокати, като сред защитниците му е и бившият главен прокурор на Великобритания Питър Голдсмит.

179 свидетели ще бъдат разпитвани по делото „Октопод" и 31 вещи лица предстои да бъдат изслушани в рамките на процеса. СГС отложи делото за 25 януари, за когато ще бъдат призовани 10 свидетеля. Съдът ще отдели един цял ден, за да разпита основния свидетел на държавното обвинение - Георги Цветанов.

Трима са представителите на държавното обвинение, сред които и прокурор Светлозар Костов, който отскоро е административен ръководител на Специализираната прокуратура.

Делото „Октопод" е образувано по обвинение за рекет и изнудване. Обвинителният акт от 200 страници беше внесен на 7 ноември, след повече от година и половина разследване.

В съдебната зала представители на държавното обвинение прочетоха диспозитивната част от обвинителния акт. От него става ясно, че Алексей Петров, Антон Петров, Марчело Джотолов и Янко Попов са обвинени в образуване, ръководене и участие в организирана престъпна група.

Алексей Петров има и обвинения и за изнудвания, принуди и разгласяване на класифицирана информация.

За изнудвания и принуди има обвинения и Марчело Джотолов.

Според обвинителния акт Джотолов е нарушил закона, като не е плащал данъци, има обвинения и за присвояване.

За изнудвания и принуда е обвинен и Янко Попов. Кирил Топалов има обвинения за принуда, а Цеко Йорданов за осуетяване на наказателно преследване.

Внасяйки обвинението в СГС, прокуратурата опроверга твърдението, че това производство ще се разглежда в новосъздадения Специализиран съд.

„Това, което се случва е продължение на политическата репресия от страна на премиера Бойко Борисов спрямо мен", коментира пред журналисти в кулоарите на съдебната палата Алексей Петров, малко след като делото тръгна.

„Борисов специално заради мен създаде специализиран съд за политическа саморазправа и сега е редно при тази ситуация да се закрие този специализиран съд, защото той струва стотици милиони на българските граждани", каза още Петров.

Бившият прокурор Цеко Йорданов, който е подсъдим по това дело за осуетяване на наказателно преследване обясни, че познава Алексей Петров само от телевизора и не го е виждал на живо преди и двамата да бъдат задържани.

Моят клиент се е оплакал непосредствено след извършването на деянието срещу него и е сезирал всички възможни институции в държавата, като близо десет години не са предприети действия. Още 90-те години той е написал многобройни жалби", разказа адвокат Менко Менков, който защитава пред съда правата на един от основните свидетели по делото Георги Цветанов.

„Няма никакви съществени противоречия в неговите показания и твърденията в жалбите, които е изложил преди 12-13 години. Има само неточности в дребни детайли, но по отношения на основните факти няма никакви противоречия. ", категоричен е защитникът.

Той посочи, че по делото има изготвената съдебна-психиатрична експертиза за това как Георги Цветанов се е чувствал към момента на извършеното престъпление и към момента на воденето на наказателното производство.

Съдът реши да конституира Георги Цветанов, Павлета Иванова, Велизар Велизаров, Венцислав Тулешков, Пламен Георгиев, Валентин Шотев като частни обвинители.

Съдебният състав, начело със съдия Румяна Ченалова, която само преди дни оправда Илиян Тодоров за двойното убийство пред столичната дискотека „Соло", отказа обаче да приеме за съвместно разглеждане гражданските искове за щети, причинени в резултат на извършени престъпления.

Нанесените щети са имуществени или неимуществени в различните случаи. Павлета Иванова претендира за 91 992 лева, Велизар Велизаров за 70 хил. лв., а Георги Цветанов за близо 860 хил. лв.

Съдебният състав отхвърли и иска на Венцислав Тулешков за нанесени щети от Алексей Петров, както и иска на Иво Балевски на стойност 50 000 лева заради извършено престъпление срещу него от Марчело Джотолов.

Отхвърлен беше и гражданският иск на Николай Динков за 150 000 лева срещу Марчело Джотолов и Алексей Петров.

Съдът се мотивира с това, че евентуалното приемане за съвместно разглеждане на гражданските искове би затруднило и без това тежкия процес.

СГС не прие за съвместно разглеждане и гражданските искове на Министерството на финансите срещу Марчело Джотолов заради неплатени данъци, на дружеството "Ин-80" срещу Марчело Джотолов за близо половин милион лева и на "ГИП" ЕООД срещу Алексей Петров на стойност 133, 869 милиона неденоминирани лева.

Делото протича при засилен медиен интерес и засилени мерки за сигурност. В съдебната зала присъстват представители на Инициативния комитет, който издигна Алексей Петров за кандидат за президент. В залата дойдоха и журналистите Илиана Беновска и Кристина Патрашкова.

Припомняме, Алексей Петров беше арестуван при показна акция през февруари 2010 година. При полицейската операция "Октопод", проведена в ранните часове на деня, той бе задържан в жилището си от спецполицаи. При акцията бяха задържани общо 13 души, а операцията започна с проверки на 18 обекта в столицата - стриптийз барове и клубове.

На 12 октомври миналата година Софийският апелативен съд (САС) освободи от ареста Алексей Петров, като измени мярката му за неотклонение на домашен арест. В началото на февруари пък бившият съветник в ДАНС бе извикан в НСлС, където му бяха повдигнати две обвинения.