"Бяхме поставени в положение цунг-цванг, че при всички положения ще сме оплюти - или отстраняваме съдия Ченалова и делото "Октопод" започва отначало, или оставяме съдия Ченалова и тя продължава да гледа търговски дела, от които хората започнаха вече да се оплакват. Преценихме, че с цената на това да започне шумно наказателно дело от начало, по-добре да платим тази цена и да имаме вярата на хората в правосъдието. Това обяснение даде председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров в сутдиото на БТВ.

Припомняме, шумната полицейска и прокурорска акция срещу бившата барета Алексей Петров се състоя преди 5 години. Една година по-късно процесът по делото „Октопод" влезе в съда.

Съдия Ченалова не е единственият магистрат, срещу когото се водят действия. В това  увери председателят на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров, цитиран от БТВ.
Той подчерта, че има наказани и дори уволнени след разследване на комисията, като даде за пример апелативния прокурор на София.

Според мнението му политически лобита във ВСС няма и допълни, че "гнилите ябълки" в съдебната система могат да бъдат разчистени с работа на членовете на съвета и подобряване на манталитета на магистратите. "Никой на мен никакво влияние не се е опитвал да ми оказва", каза Ясен Тодоров.

Ясен Тодоров съобщи също, че в момента тече проверка в СГС, днес предстои изслушване на съдиите от градския съд. От 12 души от ВСС се състои проверяващия екип, това са 12 бивши съдии. Според Тодоров в СГС има противоборство между двете съдийски организации - Българска съдийска асоциация и Съюзът на съдиите, които си разменят взаимни обвинения.

По отношение на казуса с отстраняването на съдия Румяна Ченалова, Ясен Тодоров коментира, че това е много сериозна процедура.

Припомняме, вчера ВСС отстрани от длъжност съдия Румяна Ченалова за срок от 6 месеца, заради образувани две дисциплинарни производства срещу нея. В периода на действие на наложеното наказание, тя няма да може да упражнява функциите си на съдия в Софийски градски съд.

Ясен Тодоров обясни, че в комисията е имало двоумене кое е в по-голяма полза на обществения интерес - Ченалова да продължи да гледа наказателните си дела, за да не започват отначало, или да спре да гледа всички, докато бъде разследвана дейността ѝ.

Все пак е решено Румяна Ченалова да бъде изцяло отстранена, което означава, че и знаковото делото "Октопод" ще започне отначало и с нов съдия.

След скандала с "Белведере", са постъпили още 6 сигнала във ВСС за работата на Ченалова по търговски дела. По всички дела се извършва проверка от Инспектората към ВСС и се чакат резултатите, съобщи Тодоров.
Едното производство срещу Ченалова е за "Белведере", другото е за случая в Македония, когато тя е била адвокат, обвинена от македонските власти, подчерта Тодоров.

Той е категоричен, че върху ВСС не е оказван никакъв натиск.