Делото за източването на държавния резерв, по което подсъдими са Мирчо Петков - Циганина и няколко бивши ръководители на държавния резерв, започва отначало.

Причината е поискания от прокуратурата отвод на председателя на съдебния състав на съда и той уважи това искане, съобщи БТВ.

В мотивите си съдът посочи, че няма как след такова изказване на прокуратурата да не стане заложник на тази констатация.

Отводът бе поискан от прокуратурата заради това, че председателят на състава Алексей Трифонов е бил член на Централната избирателна комисия от квотата на ДПС, а подсъдим по делото е бивш шеф на държавния резерв - Станислав Копаров.

Съпругата на Копаров сега е депутат от ДПС, а днес при показанията си двама свидетели са казали, че случилото се в резерва през 90-те години има връзка с Движението за права и свободи.

Мирчо Петков е обвинен за злоупотреби със средства от държавния резерв. Сред подсъдимите освен Мирчо Петков, са Цоло Йотов, Любомир Цаков, бившите шефове на държавния резерв Станислав Копаров и Васил Цоканов, както и още няколко служители от държавния резерв.

Обвинителният акт по делото е близо 650 страници и е за десетки престъпления срещу 10 души.
Прокуратурата смята, че държавата е ощетена с десетки хиляди тонове зърно за милиони левове. Използвана е идентична схема във всичките случаи.

За Петков се говори, но не са изнесени официални данни, че е финансирал ДПС чрез близкия до Ахмед Доган Тодор Ангелов и фирмата му „БГ Снакс".