Делото за взривовете край Петолъчката тръгна за втори път в Районния съд в Ямбол. Новият състав на Районния съд ще трябва отново да разпита всички свидетели, дали показания и при предния процес за взривовете в склада за боеприпаси край пътен възел Петолъчката, съобщава БНР. Възможно е досегашните показания да бъдат използвани, за да не се губи време, но подсъдимите трябва да дадат своето съгласие за това.
При експлозията през юни 2012 година загинаха трима работници и десетки бяха ранени.

Делото започна през 2013-та, но през януари миналата година вещите лица за комплексната експертиза бяха отзовани и то се върна в самото си начало. Вече е внесена новата експертиза.

Обвиняеми по делото са Десислав Делев, собственик на фирмата "Берета Трейдинг", стопанисвала базата за съхранение и обезвреждане на боеприпаси, и началникът на производството Иван Пеев. Те са обвинени, че в качеството си на длъжностни лица не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества. Именно заради неспазване на мерките за безопасност е допуснато взривяване, причинило смъртта на трима души и телесни повреди на други работници.

Делото се гледа при закрити врата, тъй като има опасност от разгласяване на държавна тайна. Съдебните заседания са насрочени от 3-ти до 6-и февруари.

Според адвоката на Иван Пеев Ивета Анадолска назначените нови вещи лица няма опасност да бъдат отзовани.

Тези вещи лица бяха дълго търсени. Не виждам основание да бъдат отзовавани. Те са специалисти в своята област и не са свързани по никакъв начин с делото. За мен е изключително неприятно, че го започваме отново, но така са се стекли обстоятелствата. Никаква полза нямаме от протакане. Никой няма полза от това, категорична беше анадолска

Днес в съдебната зала предстои да бъдат разпитани 15 свидетели.