Апелативният съд даде ход на делото срещу братята Красимир и Николай Маринови - Маргините.
Припомняме, че прокуратурата протестира мотивите на Софийски градски съд, който оправда на 14 юни двамата по всички обвинения

Присъдата е по обвинението срещу братята Маринови като подбудители и участници в организирана въоръжена престъпна група, която е била създадена с цел подготовката на убийствата на о.з. ген. Любен Гоцев, Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора, последните двама са покойни.

Останалите четирима подсъдими - Бисер Илиев, Иво Карагеоргиев, Веселин Тошев и Стефан Рангелов - получиха присъди по обвинението.

Градският прокурор на София Николай Кокинов тогава заяви, че „битката" с Маргините ще продължи в Апелативния съд, където ще бъдат представени нови доказателства срещу тях.

Вече почти година делото се води в отсъствието на Малкия Маргин, който е издирван, след като изчезна през януари.
Това стана ден, след като бе убит Боби Цанков, а Маргините бяха обвинени като поръчители.

На днешното заседание бяха разпитани няколко свидетели.

Николай Спасов разказа, че през 2005 г. е бил началник сектор „Наркотици" към СДВР. По думите му там е имало списъци с хора, които са се занимавали с разпространение на наркотици.

През 2005 г. Мартин Станков - Рашо - основно действащо лице и по делото срещу Баретата - е отишъл при него и му казал, че знае за организирана група, която трябвало да извърши убийството на депутат от „Атака", бизнесмен от Сандански и на Иван Тодоров - Доктора.
Станков бил много притеснен, защото и той е бил в списъка с мишените.

Няколко дни по-късно Рашо отишъл в полицията заедно с Димитър Вучев-Демби, тъй като в групата, поела поръчковите убийства, имало и приближен на Демби.
В групата трябвало да участват Бисер Илиев и още няколко души, които излежавали присъди за убийството на врачански наркобос Лисицата.

Демби и Рашо разказали, че поръчката за убийствата била направена от приближен на Маргините.
Те вече се били снабдили с автомобили, автомати, оръжия и мотоциклет. Демби казал в полицията, че страната ни е на прага да влезе в ЕС и в такъв важен момент не трябвало да се допуска подобна дестабилизация.

В съда е пристигнала справка и от Националния исторически музей, от която става ясно, че през лятото на 2005 г. подсъдимият Иво Карагеоргиев не е бил на разкопки в района на град Казанлък.

В тази връзка показания пред САС даде Иван Димов, който е негов приятел и работи в Български инвестиционен фонд, финансирал експедицията край Казанлък.

Карагеоргиев е бил пълномощник и трябвало да осъществява финансов контрол за това как се разходват средствата по експедицията. За това обаче Иван Димов посочи, че на Карагеовгиев не му е било необходимо специално образование. Според свидетеля Карагеоргиев се е занимавал и с производството на биогориво.

На днешното заседание беше разпитано и поемно лице, участвало по време на обиска в на апартамента на Бисер Илиев, намиращ се в столичния квартал „Дружба 1".
Илиев влязъл с полицаите и към този момент е бил с гипсиран крак, разказа свидетелят. По време на обиска полицията намерила боен пистолет в кухнята.

Софийски апелативен съд поиска обяснение от главния секретар на МВР Калин Георгиев за това защо по делото не е предоставено оперативното дело, касаещо факти и обстоятелствата, за които днес свидетелстваха двама полицаи.

Става дума за това, че Димитър Вучев - Демби и Мартин Станков - Рашо са ходили в полицията, за да съобщят за готвено покушение срещу определени лица.

Делото срещу Маргините и хората, за които се смята, че са били наети за няколко убийства, продължава на 24 януари 2011г.

Припомняме, делото се точи от октомври 2005 г. и се превърна в едно от знаковите дела, които Европейската комисия следи у нас.

Разтакаването на делото стана след като освен тежестта на обвиненията и големия обвинителен акт, адвокатите на обвинените представиха пред съда редица медицински удостоверения, с които се отлагаха съдебни заседания.

Припомняме, часове преди произнасянето на присъдата състав на Софийски градски съд постанови по-лека мярка за неотклонение за Красимир Маринов - Големия Маргин - "домашен арест" по делото за организиране на престъпна група за разпространение на наркотици на територията на София.

Причината за решението на съда беше, че Маринов трябваше спешно да се оперира от херния.
Освен делото за убийствата на Гоцев, Дамянов и Тодоров, срещу Братята Маргини се водят още три дела - за разпространение на наркотици, за пране на пари и за убийството на Боби Цанков.