До две седмици ще има рокади в МВР. Toва обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред БНТ. Той обаче не уточни къде ще са тези рокади и на кого.

По думите му много често се повтаря мантрата, че са зачестили случаи, че служители на МВР правят едно или друго, и случаите, в които служители на полицията хващат колегите си, че правят нещо нередно.

"МВР е първата система, в която служители на полицията заловиха свой колеги и ги предадоха на прокуратурата. МВР е първата система, намерила сили, да се освободи от хората, които петнят системата", изтъкна той.

Демерджиев е взел мерки в две посоки: всеки полицаи, който се качва на служебен автомобил ще бъде тестван за алкохол и наркотици, а при смяната ще бъдат тествани и двете смени. Това ще е постоянно и ще важи за всички без срок, уточни министърът. Той се закани, че ще има масово тестване в МВР за използването на алкохол и наркотични вещества от служителите на полицията по време на изпълнението им на служебните задължения.

"До вчера не се опитваха да се прикрият, а вадиха служебните си карти, а сега не вадят служебните си карти, а търсят друг начин да избегнат нарушението", подчерта Демерджиев. Има един елемент на прегряване в личния състав на МВР, по думите му. Някои служители не издържат, защото тази служба била много тежка.

МВР започва тестове на полицаите за алкохол и наркотици

МВР започва тестове на полицаите за алкохол и наркотици

Служителите с положителна проба ще бъдат уволнявани

Той не вярва, че мастилото на неговия химикал ще стигне, за да отстрани служителите на МВР, които нямат място в системата.

Демерджиев не смята да сменя хора, които си изпълняват съвестно професионалните задължения.

Във връзка с протеста в столицата след смъртта на таксиметровия шофьор, Демерджиев заяви, че начинът за разрешаване на проблем не е размяна на юмручни удари.

Той е разпоредил всички служебни автомобили на полицията да бъдат оборудвани с необходимата техника, а не после да се издирват записите от камерите. Заплатите на служителите на МВР са повишени и не би трябвало да бъдат причина за недоволство, смята министърът.

По отношение на случая "Семерджиев", Демерджиев заяви, че случаят е разширен до 40 полицейски служители.

Той се похвали още, че голям процент от извършените убийства се разкриват и МВР си върши работата.