Жалба във Върховния административен съд внесе днес Демократична България, съобщиха от пресцентъра. 

Тя е срещу постановлението на Министерски съвет, с което се одобряват промени в размер на 500 млн. лв. по бюджета на Министерство на икономиката за 2018 г.

Според текста, МС недопустимо и без решение на Народното събрание е одобрил на практика допълнителни разходи през 2018 г. за министерството в размер на 500 млн. лв., за увеличаване с парична вноска на капитала на "Държавна консолидационна компания" - ЕАД.

Липсва информация за нуждите на подобно увеличение на капитала на това държавно дружество, според Демократична България.

Припомня се, че последното понастоящем е с капитал от 385,6 млн. лв. и подобно увеличение на практика се явява удвояване на сегашния капитал на дружеството.

Демократична България пита откъде ще бъдат осигурени тези 500 млн. лв., ако те се явят вътрешен трансфер за бюджета.

"Известна е позицията на премиера Борисов за липсата на допълнителни средства в държавния бюджет, например за исканите от протестиращите майки на деца с увреждания за увеличаване размера на отпусканата помощ за тях, или за протестиращите земеделски стопани от Странджанско, чиито стада добитък бяха евтаназирани, като те публично възразиха по отношение на предвижданите обезщетения като крайно недостатъчни", пише още в позицията.