Докладът на Европейската комисия е положителен, обективен, ясно очертаващ постигнатите резултати от сътрудничеството с ЕК. Това заяви на брифинг правосъдният министър Десислава Ахладова във връзка с последния доклад на ЕК по новия механизъм за върховенството на закона.

По думи на Ахладова ЕК поставя акцент върху сфери, приоритетно насочени да гарантират върховенството на правото в ЕС, като тези области съвпадат с приоритетите на правителството.

Тя подчерта, че Европейската комисия приветства реформата на антикорупционното законодателство и институционалната рамка у нас, довела до подобрено сътрудничество.

ЕК отчете, че българите протестират заради политическата корупция
Обновена

ЕК отчете, че българите протестират заради политическата корупция

Евродокладът обръща внимание на съдебната системата и връзките между политици и медии

Министърът отчете и че в доклада се посочва, че в началото на годината са били инициирани серия от разследвания по високите етажи на властта, като в някои от случаите са били повдигнати обвинения.

ЕК акцентира върху усилията на българското правителството за борба с корупцията, консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури, както и в съдебната власт, които свидетелстват за решимостта на българските институции за справяне с проблема с корупцията, отбеляза Ахладова.

По отношение на правомощията и уредбата на специалния прокурор тя поясни, че ще се чака становище на Венецианската комисия по внесените законопроекти за изменение на НПК и Закона за съдебната власт. За работата по промените в Конституцията също ще бъде изчакано становище на Венецианската комисия.

Ахладова допълва, че Европейската комисия е констатирала, че българското законодателство предоставя основните правни гаранции за защита и дейност на журналистите и медиите. Комисията подчертава факта, че Законът за достъп до обществена информация се е доказал като силен инструмент за разследващите журналисти и гражданите.