Пациенти с диабет планират протести, съобщава zdrave.net. Те са готови на подобни действия, ако на заседанието си в сряда правителството не даде знак, че проблемът с доплащането на инсулин ще бъде разрешен.

Това стана ясно по време на кръгла маса, организирана от Асоциацията на родители на деца с диабет и Български пациентски форум.

Според пациентските организации заради нормативната уредба и заложеното в нея ценообразуване е възможно много фармацевтични компании да оттеглят продуктите си от българския пазар, а пациентите да останат без лекарства.

Проблемът възникна още на 1 юни тази година с влизането в сила на новия позитивен списък. Той засяга част от лекарствените продукти, за които НЗОК би трябвало да заплаща на 100%.

Впоследствие датската фирма „Ново Нордиск" и здравното министерство постигнаха договореност, чиито параметри и до днес остават неясни. Официално беше оповестено, че фирмата ще поеме разликата в цената под формата на дарение.

На 1 декември обаче от „Ново Нордиск" обявиха, че спират да доплащат за продуктите си и пациентите ще трябва да поемат за своя сметка около 5 лв. на опаковка инсулин. От здравното министерство пък заявиха, че ще търсят трайно решение на проблема.