От днес болните от диабет трябва да доплащат за инсулин, съобщи БНР.

Сумата, която пациентите ще плащат, е осем лева. Причината е, че фирмата доставчик "Ново Нордиск" е спряла да изплаща разликата между търговеца на едро и тази, която се покрива от Здравната каса.

До този момент разликата от 8 лева се е поемала от фирмата под формата на дарение, а сега ще трябва да се заплаща директно от пациентите.

Д-р Албена Златарева, заместник-директор на Националната здравноосигурителна каса, посочи, че до момента няма писмено обяснение от страна на фирмата защо е спряла да поема разликата в цената.

По думите й, докато въпросът не се реши окончателно, подобен проблем може да имат и други болни.

Припомняме, през пролетта на миналата година се създаде напрежение около доставките на инсулин.

 След известни противоречия между фирмата доставчик „Ново Нордиск" и Здравното министерство в крайна сметка беше постигнато споразумение, според което инсулините на компанията ще продължават да се отпускат по установения ред.

От здравното министерство посочват, че във връзка с проблемите около реимбурсацията на инсулиновите продукти на фирма „Ново Нордиск" министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев е поканил на разговор в четвъртък нейни представители.

Дотогава двете страни ще търсят възможни решения на казуса. От здравното министерство посочват, че до момента промени в позитивно-реимбурсната листа до момента не са правени.

Проблемът с реимбурсацията на инсулиновите продукти на фирмата е наследство от предишното правителство и се появи на 1 юни тази година, допълват от там.

По-късно днес от НЗОК посочиха, че няма промяна в нивото на заплащане на тези продукти. Касата заплаща 100% от референтната им цена.

От влизане в сила на Позитивния лекарствен списък (ПЛС) до момента в него има около 240 лекарствени продукта, които спадат като нива на заплащане, определени като 100%.
В списъка е видно, че при тези лекарства цената на търговец на едро е по-високаот референтната стойност, която НЗОК заплаща.

Остава открит въпросът кой поема съществуващата разлика, посочват от там. В тази връзка от НЗОК многократно са отправяли сигнали и запитвания до Комисията по позитивен лекарствен списък, Министерство на здравеопазването и други институции, че такъв проблем съществува и трябва да бъде намерено нормативно решение в най-кратки срокове.