Досъдебно производство за хулиганство срещу двамата ученици, малтретирали учителка в Пловдив, образува прокуратурата, информира Радио Пловдив.

Обвиненията срещу 16-годишните младежи са за нанесена лека телесна повреда и хулигански действия с особена дързост и цинизъм срещу длъжностно лице.

Георги Шаламанов и Стоил Стоилов могат да получат поотделно до 2 години затвор.

За нанесена лека телесна повреда върху учителката само Шаламанов може да получи още 1 година лишаване от свобода.

Инцидентът станал на 24 март в Гимназията по хранителни технологии. В час по английски 30-годишната учителка Мария Чулова била бутана с ръце и обиждана с непристойни изрази.

Обвинението срещу единия младеж е и за закана за изнасилване.

Действията на Георги и Стоил са непристойни, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, пише в съобщението на Районна прокуратура - Пловдив.

Случаят бе огласен от Комисията за борба с противообществените прояви преди три дни, като дотогава ръководството на училището не бе уведомило други инстанции за случая.

На педагогически съвет вчера бе решено двамата ученици да бъдат наказани с последно предупреждение за изключване, но след становището на прокуратурата вероятно ще бъде свикан нов педагогически съвет на гимназията.

Инцидентът е заснет с камера на мобилет телефон и от вчера може свободно да се види и в интернет.

видеото