Лишаване от свобода до 6 години и глоба до 5000 лв. грозят двамата подкупни преподаватели от Пловдив. Това съобщават от прокуратурата.

По случая са образувани две досъдебни производства, които се наблюдават от Окръжната прокуратура.

Припомняме, че двама преподаватели от Университета по хранителни технологии (УТХ) в Пловдив са арестувани заради поискани подкупи в замяна на по-високи оценки на студенти.

Закопчаха двама подкупни университетски преподаватели
Обновена

Закопчаха двама подкупни университетски преподаватели

От Университета по хранителни технологии в Пловдив

По едното дело са повдигнати обвинения на 66-годишния хабилитиран преподавател от учебното заведение. Той е поискал 600 лв. подкуп, за да постави положителна оценка върху две изпитни работи на студент. С тях той искал да удостовери успешно положени изпити по учебните предмети - "Механика", 2 част и "Съпротивление на материалите", без да са проведени такива изпити.

Като помагачи са привлечени 38-годишен мъж и 61-годишен мъж. На единия от посредниците е наложена мярка за неотклонение "подписка". Другият помагач и професорът са задържани за срок от 72 часа с прокурорско постановление.

По второто дело като обвиняем е привлечен 59-годишен професор от университета. Той също е поискал подкуп от 600 лв., за да постави положителна оценка върху изпитни задачи и техните решения на двама студенти. Целта била с тях да удостовери успешно положени изпити на лицата по учебната дисциплина - "Теоретична електротехника", 1 част.

Като помагач е привлечен 38-годишен мъж, на когото е повдигнато обвинение. Той е задържан за 72 часа.